Συντάξεις χηρείας: Τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ η «επίμαχη» εγκύκλιος για τις αυξήσεις που προβλέπονται στις συντάξεις χηρείας, καθώς και για τις καταργήσεις δυσμενών διατάξεων που είχαν θεσμοθετηθεί με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ουσιαστικά, η εγκύκλιος ορίζει ότι καταργούνται τα ηλικιακά κριτήρια που ίσχυαν για να χορηγηθεί μια σύνταξη αυτής της κατηγορίας. Επίσης, η σύνταξη χηρείας θα μπορεί να παρέχεται και στα τέκνα του θανόντος μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε ΙΕΚ, μετά το 18ο έτος, όπως όριζε αρχικά ο νόμος. Μάλιστα, αν τα τέκνα είναι άγαμα και ανίκανα για βιοποριστική εργασία, η σύνταξη θα μπορεί να καταβάλλεται, κατ’ εξαίρεση και μετά το 24ο έτος ηλικίας.

Στην ίδια εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι η εν λόγω παροχή, χορηγείται στους δικαιούχους συζύγους μετά τη συμπλήρωση τριών ετών γάμου και όχι πέντε όπως ίσχυε. Το ίδιο προβλέπεται και για τα σύμφωνα συμβίωσης.

Το ποσοστό της σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο ανέρχεται στο 70% επί της σύνταξης που δικαιούτο ή είχε χορηγηθεί στο σύζυγο που απεβίωσε. Διατηρείται όμως η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου σύμφωνα με την οποία το κάθε παιδί λαμβάνει το 25% του θανόντος γονέα του. Το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται για κάθε παιδί που είναι ορφανό και από τους δύο γονείς. Αντίθετα, το ποσοστό δεν διπλασιάζεται και μένει το ίδιο, αν το ορφανό παιδί δικαιούται σύνταξης και από τους δύο γονείς.

Οι δικαιούχοι μπορούν από την επομένη του θανάτου του συζύγου και για μια τριετία, να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη που έχει προκύψει. Μετά τη συμπλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος, αν οι δικαιούχοι εργάζονται, ή αυτοαπασχολούνται, ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή, τότε η σύνταξη χηρείας χορηγείται στο 50%. Επίσης το ίδιο ισχύει και για συνταξιοδότηση από το εξωτερικό.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι οι αλλαγές που θεσπίστηκαν στον τελευταίο νόμο (ν.4611/19 αρ. 19) εφαρμόζονται για περιπτώσεις θανάτων μετά την 17η Μαΐου 2019. Όμως για τα οικονομικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις αλλαγές, ορίζεται ειδικά ότι έχουν αναδρομική ισχύ, αφού αφορούν θανάτους ασφαλισμένων και συνταξιούχων από 13 Μαΐου 2016 και μετά, δηλαδή από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Επισημαίνεται ότι για όσες περιπτώσεις είχαν απορριφθεί συντάξεις χηρείας, αυτές θα πρέπει να επανεξεταστούν είτε απευθείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε μετά από σχετική αίτηση των δικαιούχων. Όμως τα οικονομικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις θα έχουν αφετηρία την 17η Μαΐου 2019 και άρα δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:

25_IOYL_2019_EFKA_SYNTAXEIS_XHREIAS