Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ: Τα κριτήρια χορήγησης φέρνουν γκρίνια από τους επιστήμονες

Προβληματισμό και… γκρίνια στον κλάδο των επιστημόνων, προκάλεσαν τα κριτήρια που προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας για να χορηγήσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Όσο και αν θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο αναγκαίο, αφού λόγω πανδημίας τα έσοδά τους έχουν υποστεί καθίζηση, τόσο τονίζουν ότι ο  τρόπος επιλογής των κριτηρίων θα αφήσει εκτός διαδικασίας, επαγγελματίες που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτό το βοήθημα.

Ειδικότερα:

Ως πρώτο κριτήριο, μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης με εκπροσώπους των φορέων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, οικονομολόγων, γεωτεχνικών), είναι το πλαφόν στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020. Το πρώτο ερώτημα των φορέων είναι γιατί στο «οικογενειακό» και όχι στο «ατομικό» εισόδημα. Άλλωστε έως τώρα όλες οι παροχές που δόθηκαν, το κριτήριο που υπήρχε ήταν το ατομικό εισόδημα…

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το όριο που θα τεθεί θα είναι στα επίπεδα των 10.000 ευρώ.

Το δεύτερο κριτήριο είναι η μείωση των εσόδων των δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με τα έσοδα που είχαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο το όριο της μείωσης αυτής να είναι στα επίπεδα του 20%, αν και υπάρχουν εισηγήσεις για να είναι μεγαλύτερη, στα επίπεδα 30-35%. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν το εξής παράδοξο: Έστω μηχανικός με έσοδα το 2019 της τάξης των 7.000 ευρώ. Αν έχει μια απώλεια εσόδων 20%, τότε θα πρέπει το 2020, για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου, τα έσοδά του να είναι κάτω από 5.600 ευρώ, ώστε να λάβει το βοήθημα των 400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις επιστημόνων με έσοδο πενιχρό (πχ 5.700 ή 5.800 ευρώ στο εν λόγω παράδειγμα), οι οποίοι όμως θα αποκλείονται από την παροχή!

Γι’ αυτό και το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει, μετά και τις παραινέσεις των επιστημόνων να ορίσει ότι το πλαφόν των 10.000 ευρώ στο οικογενειακό εισόδημα, θα είναι βάση καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ανεξάρτητα εάν θα υπάρχει ή όχι η ανάλογη πτώση στα έσοδα.

Το τρίτο παράπονο που εκφράζουν οι φορείς των επιστημόνων, προκύπτει  σε σχέση με το κονδύλι εκταμίευσης αυτής της παροχής. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να τα χορηγήσει μέσω του πρώην ΕΤΑΑ, δηλαδή του ταμείου των αυτοαπασχολούμενων, που είχαν σχετικό λογαριασμό ανεργίας. Μόνο που αυτός ο λογαριασμός περιλαμβάνει τις εισφορές των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων. Δεν εμπεριέχει εισφορές από οικονομολόγους και γεωτεχνικούς, οι οποίοι όμως θα λάβουν και εκείνοι το συγκεκριμένο επίδομα… Σε κάθε περίπτωση,  πρόκειται άμεσα το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει τόσο τα τελικά κριτήρια, όσο και τον τρόπο υποβολής αιτήσεων, αλλά και καταβολής αυτής της οικονομικής ενίσχυσης.