ΔΕΗ: Δάνειο 225 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με κρατική εγγύηση

Σε νέα μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 255 εκατ. ευρώ συμφώνησαν ΔΕΗ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το δάνειο θα είναι διάρκειας 20 ετών και με κρατική εγγύηση, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και για την ενίσχυση των συνδέσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το νέο πολυετές δάνειο θα αποπληρωθεί από τους καταναλωτές – πελάτες της ΔΕΗ, η οποία φορτώνεται με δάνεια για να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν υποδομές που σχετίζονται με τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την είσοδο νέων επιχειρηματικών ομίλων.

Η πρώτη δόση της νέας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ, μητρική εταιρεία του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ υπεγράφη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα από τον Μανώλη Παναγιωτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. και τον Ιωάννη Καλτσά, αρμόδιο της ΕΤΕπ σε θέματα δανειοδοτήσεων δημοσίου τομέα σε Ελλάδα και Κύπρο. Η δανειακή σύμβαση για το υπόλοιπο ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπογραφεί με την πορεία υλοποίησης του έργου.

Τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση χαιρέτισε ο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, που δήλωσε ότι «η αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών προϋποθέτουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση των υποδομών ηλεκτρισμού όλης της χώρας». Από την πλευρά του ο Μ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι «θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία για ακόμα μία φορά είναι παρούσα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στρατηγικών μας σχεδίων για περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στα νησιά μας. Η ΕΤΕπ είναι στρατηγικός επενδυτικός εταίρος της Επιχείρησης υποστηρίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της πλάνο, για έργα μεγάλης σημασίας, για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και το περιβάλλον».

«Η ΕΤΕπ έχει τη χαρά να χρηματοδοτήσει με 255 εκατ. ευρώ μια νέα επένδυση στο ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα ωφελήσει εκατομμύρια πελάτες σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ισχυρή και σταθερή συνεργασία της ΕΤΕπ με τη ΔΕΗ και στη μεγάλη προϊστορία της ΕΤΕπ ως προς τη στήριξη ενεργειακών επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, των διασυνδέσεων στα νησιά και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε ο Πίτερ Γιάκομπς, επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

(Αναδημοσίευση από τον 902.gr)