Η Εφορία «τρελαίνει» τους συνταξιούχους! Πρόστιμα για αναδρομικά του… 2013

Με πρόστιμα και προσαυξήσεις «τιμωρούνται» από την Εφορία εκατοντάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι έκαναν το «λάθος» να λάβουν τη σύνταξή τους, με πολύχρονη καθυστέρηση, το μακρινό 2013! Το γεγονός ότι μαζί με τη σύνταξη,  έλαβαν και τα αναδρομικά που τους οφείλοντας από τα έτη που περίμεναν για να τους απονεμηθεί το ποσό που δικαιούνται, αποτελεί αιτία ώστε οι ΔΟΥ να επιμένουν και να επιβάλουν πρόστιμα…

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) παρενέβη σε αυτό το πολύ «ευαίσθητο» ζήτημα και δημοσιοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο. Σε αυτή τονίζεται προς τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας τη νέα «κοροϊδία» που υφίστανται οι συνταξιούχοι. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει  να ενημερωθούν οι κατά τόπους ΔΟΥ με νεότερη εγκύκλιο, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα πάψουν να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες.

Ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας του ΕΝΔΙΣΥ προς τον κ. Βεσυρόπουλο έχει ως εξής:

«Κύριε Υφυπουργέ,

Σας γνωστοποιούμε με μεγάλη λύπη μας ότι:

Δεν γνωρίζουμε ποιά εγκύκλιο εφαρμόζουν οι υπάλληλοι των ΔΟΥ. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ποια εγκύκλιο πρέπει να εφαρμόσουν! Ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους με νέα εκκαθάριση, διατηρώντας  προσαυξήσεις και πρόστιμα. Το αιτιολογικό τους; Λένε στους συνταξιούχους ότι η πρώτη σύνταξη που εισέπραξαν, δεν ήταν το 2013 αλλά προγενέστερα! Επομένως δεν εμπίπτει στον σχετικό νόμο, υπολογίζεται ως εκπρόθεσμη 60μηνη επιβολή προστίμου και προσαυξήσεων! Αγνοούν δε ότι οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% του κύριου φόρου που επιβάλατε.

Κύριε Υφυπουργέ, μιλάμε για έτη παραγεγραμμένα 2010, 2011, 2012 και 2013!

Παρακαλούμε, όπως ενημερώσετε άμεσα τις ΔΟΥ με νέα εγκύκλιο που θα αναφέρει ρητά τι ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από ΔΟΥ σε ΔΟΥ. Σε ποιά παράγραφο αναφέρεται ότι οι εφαρμοστικές διατάξεις τίθενται σε ισχύ, με την πρώτη καταβολή της σύνταξης εντός του 2013, όπως συγκεκριμένα συνέβη στην Α’ ΔΟΥ Αθηνών, σε συνταξιούχο του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας από το ΕΝΔΙΣΥ; Και δεν είναι η μόνη περίπτωση, σε όλες τις εφορίες επικρατεί αλαλούμ. Κύριε Υφυπουργέ,  δεν είναι δυνατόν εκ νέου να μοιράζονται «εγκεφαλικά» στους συνταξιούχους με τις νέες εκκαθαρίσεις. Και μετά από τόσο αγώνα και επικοινωνία μαζί σας είμαστε πάλι στην αρχή με την προθεσμία να λήγει τέλος Σεπτεμβρίου.»