«Παγώνουν» όλες οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έως το τέλος του έτους

Αγωνία τέλος για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να «παγώσει» τις οφειλές τους από μη καταβολή εισφορών, έως το τέλος της χρονιάς! Η γενναία αυτή έκπτωση κρίθηκε αναγκαία λόγω lockdown και πανδημίας, αφού διαπιστώθηκε ότι πρακτική αδυναμία καταβολής των οφειλών. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν μαζικά «λουκέτα» και ραγδαία αύξηση της ανεργίας, κρίθηκε σκόπιμο να μπει «πάγος» στις απαιτήσεις από μη καταβολή ασφαλιστικών οφειλών, έως το τέλος του έτους. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από το ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό,  οι ασφαλιστικές εισφορές, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, «παγώνουν» εκ νέου μέχρι και 31/12/2021.

Πρόκειται για ασφαλιστικές εισφορές: 

-Επιχειρήσεων – εργοδοτών, που είχαν παγώσει για το διάστημα Φεβρουαρίου  – Απριλίου 2020 και είχαν μεταφερθεί για πληρωμή, από 30 Απριλίου 2021 και μετά.

-Αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020, για τις οποίες είχε χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30η Απριλίου 2021,

-Τυχόν δόσεις  οφειλής μη μισθωτών, από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών (2017 – 2019), για τις οποίες η πρώτη δόση καταβολής είχε οριστεί εκ νέου στις 31 Μαρτίου 2021

Για αυτές τις περιπτώσεις, παρατείνεται  μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 η αποπληρωμή τους, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Παράλληλά, σχεδιάζεται το πάγωμα των δόσεων  από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως το τέλος του χρόνου.  Η απόφαση για την παράταση των οφειλών Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί άμεσα σε ΦΕΚ, ενώ αντίστοιχη απόφαση θα υπάρξει και για τον  Φεβρουάριο με τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ του Ιανουαρίου.