Πληρωμών συνέχεια για το υπουργείο Εργασίας: Μετά τις εκκρεμείς αναστολές συμβάσεων, έρχονται οι επιστήμονες

Διαδοχικές, είναι οι πληρωμές που πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να καλύψει εκκρεμότητες που υπάρχουν από το 2020. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, 11 Μαρτίου, πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 6.941 δικαιούχων, περισσότερα από 2,5 εκατ. € για αναστολές συμβάσεων και επίδομα εορτών Χριστουγέννων. Σε αρκετές εκ των περιπτώσεων αυτών, πρόκειται για εργαζόμενους από τον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, αλλά και από τον πολιτισμό.

Σειρά παίρνουν οι επιστήμονες. Αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, την Τρίτη, 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε 44.248 ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, δαπάνης 17,7 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για εκκρεμότητα που υπήρχε από τον περασμένο Νοέμβριο και, έστω και με πεντάμηνη καθυστέρηση, θα πραγματοποιηθεί τώρα. Βέβαια η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση του Κωστή Χατζηδάκη, εξαιτίας των κριτηρίων που τέθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη συντριπτική πλειονότητα του κλάδου να μείνει εκτός παροχής!

Αναλυτικότερα:

  • Πληρώθηκαν οι εξής κατηγορίες αναστολών συμβάσεων:

α) Εργαζόμενοι (υπόλοιπα έτους 2020) προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 2.139.865 € σε 3.942 δικαιούχους.

β) Εργαζόμενοι που είχαν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων όπως και σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (υπόλοιπα έτους 2020). Το κονδύλι για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ήταν ύψους 33.643,87 € και αφορούσε 40 δικαιούχους.

γ) Επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, που είχαν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 15.486 € και αφορά 29 δικαιούχους.

δ) Επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, που είχαν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις. Πρόκειται για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 9.540 € σε 18 δικαιούχους.

ε) Δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενους. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 313.531,90 € και αφορά 2.912 δικαιούχους.

Επαγγελματίες- επιστήμονες

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην οικεία Κοινή Υπουργική Απόφαση προέκυψαν 44.248 δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν αφορούσε στη μη εκπλήρωση του κριτηρίου της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο αναφοράς (Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020). Το συνολικό κονδύλι –που θα προέλθει από τον ΟΑΕΔ- ανέχεται στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 θα ανοίξει εκ νέου για δέκα ημέρες η πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης για καταχώρηση διορθώσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ) καθώς και για συμπληρωματική υποβολή αιτήσεων για όσους δεν πρόλαβαν την προηγούμενη προθεσμία (5-15 Φεβρουαρίου 2021).