Προϋπολογισμός 2020: Τι προβλέπει για ανεργία και μισθούς – Τι θα δοθεί στην κοινωνική πολιτική

Την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2020 η ανεργία θα έχει υποχωρήσει στο 15,6%, έχει συμπεριλάβει το οικονομικό επιτελείο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, που σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα. Με δεδομένο ότι η πρόβλεψη για φέτος είναι πως η ανεργία στο τέλος της χρονιάς θα βρίσκεται στο 17,4%, αυτό σημαίνει ότι υπολογίζεται πως μέσα σε ένα έτος θα υποχωρήσει κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Του Χάρη Δημητρίου

Ακριβώς ίδια (1,8 μονάδες) υπολογίζεται ότι θα είναι η αύξηση της απασχόλησης, επίσης, κατά το 2020. Για το 2019, εκτιμάται ότι η αύξηση της απασχόλησης θα είναι της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει συμπεριληφθεί και η πρόβλεψη ότι θα αυξηθεί κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες ο μέσος μισθός το 2020 σε σχέση με το 2019. Από όλα τα ανωτέρω, εκτιμάται ότι θα «τρέξει» με 1,8 ποσοστιαίες μονάδες ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα, κατά την επόμενη χρονιά, συγκριτικά με την τρέχουσα.

Στον προϋπολογισμό υπάρχει ειδική αναφορά στις παρεμβάσεις για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα, οι οποίες κοστολογούνται στα 135 εκατ. ευρώ. Από αυτά, στα 123 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ετήσια δαπάνη για το επίδομα των 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται, με κριτήρια που θα είναι «εξαιρετικά διευρυμένα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ώστε να καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

Επίσης, στα 12 εκατ. ευρώ είναι η μεταφορά στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% για τα είδη βρεφικής ηλικίας και τα «κράνη ασφαλείας». Ακόμα, μειώνεται ο εισαγωγικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί. Επιπρόσθετα, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα.

Σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό προϋπολογισμό, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το 2020 θα προκύψει πλεόνασμα 1,843 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 174 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την εκτίμηση για το 2019. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 106 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξει μείωση εσόδων από μεταβιβάσεις κατά 550 εκατ. ευρώ, η οποία όμως θα αντισταθμιστεί με αυξημένα έσοδα κατά 658 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές. Η αύξηση αυτή θεωρείται ότι θα προέλθει κύρια από το Δημόσιο τομέα, αφού το 2020 οι εργοδοτικές εισφορές για τους ασφαλισμένους του δημοσίου θα ανέλθουν στο 13,33%.

Αντίστοιχα, στα έξοδα του κοινωνικού προϋπολογισμού προβλέπεται μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2019. Αυτό «μεταφράζεται» σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 211 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των αναδρομικών που θα δοθούν, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.

Όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν έχουν προβλεφθεί οι τυχόν επιδράσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ, ειδικά στο σκέλος των αναδρομικών, γεγονός που προβληματίζει…