Έρχονται κινητοποιήσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας

Ένταση και κινητοποιήσεις διαφαίνονται στο χώρο της ψυχικής υγείας μετά την ιδιαίτερα φορτισμένη και άκαρπη συνάντηση του ΓΓ του υπουργείου Υγείας με το σωματείο των εργαζομένων στο ΨΝΑ για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με το μέλλον των ψυχιατρικών νοσοκομείων, όπως αυτό περιγράφηκε σε «οδικό χάρτη» αλλαγών, ο οποίος παρουσιάστηκε σε ημερίδα που οργάνωσε το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι, μετά το Πάσχα η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο με το οποίο θα αποσυνδέει πλήρως από τα νοσοκομεία τόσο τα κέντρα ψυχικής υγείας, όσο και τις στεγαστικές δομές που έχουν αναπτύξει, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται άμεσα «έξοδος» ενός μεγάλου αριθμού χρόνιων περιστατικών που φιλοξενούνται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς βεβαίως να έχουν διαμορφωθούν δομές, που θα τα υποδεχτούν..

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «η αποσύνδεση όχι μόνο είναι ένα τεράστιο λάθος ως σύλληψη, αλλά θα αποβεί και καταστροφική στην πράξη για τις δομές που ήδη λειτουργούν, αφού πλέον δε θα έχουν υποστήριξη από τις αντίστοιχες κλινικές των νοσοκομείων. Παράλληλα, στην πρόταση του υπουργείου δεν διαφαίνεται κανένας σχεδιασμός για ανάπτυξη νέων κλινικών, κέντρων ψυχικής υγείας και στεγαστικών δομών σε Αθήνα και περιφέρεια, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και οι υπάρχουσες κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, που νοσηλεύουν έως και διπλάσιους ασθενείς από τη δυναμικότητά τους και να καλυφθούν οι ανάγκες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Με τη συρρίκνωση», καταλήγουν οι εργαζόμενοι, «οι ήδη υπάρχουσες στεγαστικές δομές θα παραχωρηθούν ουσιαστικά σε ιδιώτες μέσω ΜΚΟ».

Τις επόμενες μέρες, οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε μαζικές διαδικασίες βάσης, να συντονίσουν τα βήματά τους και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών.