Αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές στο Δήμο Κόνιτσας

Θέση στο χάρτη των επίσημα αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών στην Ελλάδα έχουν πλέον δύο φυσικοί πόροι στην Κόνιτσα, η πηγή Καβάσιλα και η πηγή Αμαράντου, με απόφαση της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά.

Η επίσημη αναγνώριση των πηγών είναι επιστέγασμα μιας επίπονης προσπάθειας σχεδόν τεσσάρων ετών, του δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου, του αντιδημάρχου Γεώργιου Καλλιντέρη και του ειδικού συνεργάτη Μάρκου Κιούρη.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ τόνισε, πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί την αφετηρία για περαιτέρω αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, αλλά και έναν ακόμη μοχλό τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.

Τα θειούχα ιαματικά λουτρά των Καβασίλων και του Αμάραντου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Κόνιτσας, είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Βόρεια του χωριού Αμάραντος, σε απόσταση 5 χλμ. ο αυτοκινητόδρομος οδηγεί στα ιαματικά λουτρά Αμάραντου, τα οποία βρίσκονται στη βάση ενός μεγάλου ασβεστολιθικού βράχου σε υψόμετρο 1.260 μ. Η απόσταση από την Κόνιτσα είναι 30 χλμ. Τα λουτρά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλα για πολλές παθήσεις, ιδιαίτερα ρευματοπάθειες και ισχυαλγία. Η θερμοκρασία του ατμού, που εξέρχεται από τα βάθη της Γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, ανέρχεται στους 32,6° – 38,1° C. Στα λουτρά Αμάραντου, υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις με ατομικά δωμάτια και λουτήρες, για λουτρό και εισπνοές. Γύρω από τα λουτρά η περιοχή έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλά εστιατόρια.
Ο επισκέπτης γοητεύεται, καθώς σε συνδυασμό με την εισπνοθεραπεία και λουτροθεραπεία, απολαμβάνει τη διαδρομή μέσα στο δάσος, στο ιστορικό βουνό Κάμενικ, τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια και τα άφθονα τρεχούμενα νερά.

Βόρεια της Μονής Παναγίας,, στην αριστερή όχθη του Σαραντάπορου, βρίσκονται τα θειούχα ιαματικά λουτρά Καβασίλων (υψ. 410 μ.). Απέχουν 5,5 χλμ. από τον οικισμό (και περίπου 16,5 χλμ. από την Κόνιτσα). Θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, καθώς και δερματικών, ορθοπεδικών και γυναικολογικών παθήσεων. Επίσης οι εισπνοές συμβάλλουν στη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως ασθματικές καταστάσεις, βρογχίτιδες, χρόνια πνευμονικά εμφυσήματα, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα κ.ά. Θεραπευτικές ιδιότητες, εκτός από το νερό, έχει και η λάσπη με την οποία επαλείφονται συχνά οι λουόμενοι.

Η θεραπευτική ιδιότητα των πηγών ήταν γνωστή από τη μέση βυζαντινή εποχή για την ίαση καταγμάτων. Τα παλαιά λουτρά, που βρίσκονταν στην απέναντι όχθη του Σαραντάπορου, στον τόπο που ανήκει στο χωριό Πυξαριά, καταστράφηκαν στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Ο χώρος τον λουτρών αποτελείται από μια μεγάλη πισίνα, που το νερό της φτάνει την θερμοκρασία των 38° C, καθώς και από υδροθεραπευτήριο με δυο αίθουσες, μια ανδρών και μια γυναικών. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μια μεγάλη πισίνα που η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 32° C. Στις εγκαταστάσεις των λουτρών λειτουργεί ιατρείο και καφέ – εστιατόριο. Tα λουτρά λειτουργούν μόνο τη θερινή περίοδο (από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου) κάθε χρόνο.

Ο κ. Παπασπύρου αναφέρει πως ο Δήμος Κόνιτσας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για την αρωγή τους στην προσπάθεια αυτή την Περιφέρεια Ηπείρου, το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, Μάρκο Δανά, καθώς και τους επιστημονικούς μελετητές που εργάστηκαν για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου. Παράλληλα τονίζει, ότι με την ισχυρή βούληση της Περιφέρειας Ηπείρου και τις προσπάθειες της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη και των συνεργατών της, βρίσκεται στην τελική φάση, η σύνταξη της μελέτης ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα απευθύνονται σε κοινό και εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα, στόχο της μελέτης αποτελεί η συγκρότηση ενός σχεδιαστικού πλαισίου ικανού να εγγυηθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Περιφέρεια, το οποίο θα συμβάλει στην προετοιμασία έργων και δράσεων με τη χρήση υφιστάμενων χρηματοδοτικών πηγών ή εργαλείων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ