Αν. Ξανθός: Μειώνεται η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος του φαρμάκου

Αλλαγές που θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών στα φάρμακα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενημερώνοντας τους βουλευτές αναφορικά με τις εξελίξεις για το φάρμακο της συμμαχίας των χωρών που συμμετέχουν στην Διακήρυξη της Βαλέτα. 

Μιλώντας στα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας δρομολογεί αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στην ασφαλιστική και τη λιανική τιμή του φαρμάκου, ενώ παράλληλα απέρριψε τα σενάρια περί αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, χαρακτηρίζοντάς τα «επικοινωνιακή αθλιότητα».

«Ετοιμάζουμε μία πρωτοποριακή αλλαγή σε επίπεδο Ευρώπης. Θα προβλέψουμε να υποδιπλασιαστεί η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων από τα οποία θα έχει προκύψει όφελος για το δημόσιο μέσω της διαπραγμάτευσης. Θα έχουν έτσι πολύ σημαντική ελάφρυνση οι ασθενείς από αυτή την παρέμβαση», τόνισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

«Φέτος ήταν 624 εκατ. η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος, τα 363 εκατ. προέκυπταν από το ποσοστό συμμετοχής, δηλαδή το 10% και 25% και τα 260 εκατ. ήταν από τη διαφορά λιανικής ασφαλιστικής. Η παρέμβαση που κάνουμε θα προκαλέσει μια μείωση αυτής της ψαλίδας και θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό όφελος. Σε κάθε περίπτωση, από αυτή την παρέμβαση στο δελτίο τιμών που μεσοσταθμικά κρατάει τις τιμές στο ίδιο ισοζύγιο, προφανώς δεν θα υπάρξει επιβάρυνση μεσοσταθμικά στη συμμετοχή αυτών των 624 εκατ. ευρώ. Άρα, αυτή η θεωρία ότι έρχονται αυξήσεις τιμών που θα σημαίνει επιβάρυνση των πολιτών, είναι μια απίστευτη επικοινωνιακή αθλιότητα. Η πιο τρανή απόδειξη για αυτή την ανυπόστατη, εν πάση περιπτώσει, καταστροφολογία, νομίζω ότι θα υπάρξει μέσα σε λίγο διάστημα, όπου θα έχουμε τον δελτίο τιμών που θα εκδώσει ο ΕΟΦ και θα έχουμε τη δυνατότητα και τότε να παρουσιάσουμε ακριβώς τις αυξομειώσεις που θα προκύψουν, οι οποίες και δημοσιονομικά θα είναι ουδέτερες, δεν θα προκύψει επιβάρυνση δημοσιονομική, γιατί ούτως ή άλλως έχουμε συγκεκριμένο ύψος προϋπολογισμού, αλλά θα είναι και από την άποψη της συμμετοχής των ασθενών ουδέτερη». 

Ο κ. Ξανθός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι κερδίζουμε ένα σταθερό πλαίσιο, βιώσιμο, το οποίο αντιστοιχεί στη νέα φάση στην οποία μπαίνει η πορεία της οικονομίας και της χώρας στα επόμενα χρόνια».  

Παράλληλα, χαρακτήρισε επένδυση την πρωτοβουλία της Διακήρυξης της Βαλέτα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση στα σύγχρονα καινοτόμα φάρμακα με καλές τιμές». 

«Η παρέμβαση της Βαλέτα σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση, είναι πυρηνικά στοιχεία της φαρμακευτικής πολιτικής που θέλουμε να ασκηθεί στη νέα φάση που εισέρχεται η χώρα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα, και όχι η ανυπόστατη και παραπειστική ρητορική. Συνεχώς είναι μειούμενες οι τιμές στα φάρμακα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Θέλουμε να θεραπεύσουμε τις στρεβλώσεις, και στην αγορά, και στις τιμές των φαρμάκων. Φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή αποσύρονται από την αγορά και αναγκάζεται ο ΙΦΕΤ να τα αναζητεί στη διεθνή αγορά και να τα επαναφέρει με πολύ μεγάλο κόστος. Εμείς αυτό που θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουν αντικίνητρα οι εταιρίες για να έρχονται στην Ελλάδα και φθηνά και ακριβά φάρμακα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

«Υπήρχαν Κασσάνδρες που έλεγαν ότι λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης θα υπάρξει ‘γκρέξιτ’ νέων φαρμάκων για σπάνια ή χρόνια νοσήματα. Διαψεύστηκαν. Με την διαπραγμάτευση που κάναμε, διασφαλίζουμε ένα ισορροπημένο, σταθερό, βιώσιμο και κοινά συμφωνημένο πλαίσιο», τόνισε ο κ. Ξανθός και επιτέθηκε σε όσους έκαναν λόγο για «δωράκια της κυβέρνησης στους φαρμακοβιομήχανους».

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ακόμα, ότι «υπάρχει ζήτημα διεθνώς με τις υψηλές τιμές φαρμάκων και τη μη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων» και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι «να έχουμε την απόλυτη σιγουριά για την κλινική αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων και να βρούμε μια λογική τιμή».

«Είναι τεράστια η πρόκληση για τα νέα ορφανά φάρμακα, για σπάνιες ή χρόνιες παθήσεις. Για πρώτη φορά απέναντι στα εταιρικά κέρδη, άρχισε να συγκροτείται ένας υπολογίσιμος συνομιλητής με τη Διακήρυξη της Βαλέτα, που μιλά με όρους των αναγκών των ασθενών και συνολικά των κοινωνιών. Αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή», τόνισε και πρόσθεσε:

Τέλος, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία της Ελλάδος με την Κύπρο, και ανεξάρτητα από την πορεία της Βαλέτα, θα υπάρξει μια αναβαθμισμένη διμερής συνεργασία, διακρατική συνεργασία, ανάμεσα στις δύο χώρες, σε θέματα φαρμάκου».

Ο Ηλίας Γιαννόγλου, μέλος της Επιτροπής της Βαλέτα και αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, επεσήμανε ότι μόνο από την επαναδιαπραγμάτευση που έγινε για το φάρμακο της ηπατίτιδας C, το Δημόσιο είχε όφελος πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση για άλλα 7 φάρμακα είπε, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα είναι ότι αποζημιώνει από τη λιανική τιμή του φαρμάκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ