Αποζημίωση 4,7 δισ. δολ. από την Johnson & Johnson για πούδρα της εταιρείας

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson (J&J) καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε 22 γυναίκες και τις οικογένειές τους, που είχαν καταθέσει ομαδική αγωγή υποστηρίζοντας ότι μια πούδρα-ταλκ της εταιρείας περιείχε αμίαντο και τους προκάλεσε καρκίνο.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει κληθεί να καταβάλει η συγκεκριμένη εταιρεία έπειτα από αγωγές περί πρόκλησης καρκίνου που αφορούν τα προϊόντα της (περίπου 9.000 νομικές υποθέσεις αφορούν το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, την παιδική πούδρα).

Το σώμα των ενόρκων στο Σεντ Λούις του Μιζούρι έκρινε υπέρ των εναγόντων έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε έξι εβδομάδες. Στην αποζημίωση περιλαμβάνονται 550 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερα από 4,1 δισ. δολάρια ως αντισταθμιστική αποζημίωση.

Οι ενάγουσες υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας επί δεκαετίες τη διάσημη πούδρα-ταλκ της εταιρείας και άλλα προϊόντα για την προσωπική τους υγιεινή εμφάνισαν καρκίνο των ωοθηκών. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι η εταιρεία γνώριζε πως ήταν μολυσμένη με αμίαντο η πούδρα-ταλκ από τη δεκαετία του ’70, αλλά δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

«Ελπίζουμε η ετυμηγορία αυτή να τραβήξει την προσοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της J&J και ότι θα τους οδηγήσει στην καλύτερη πληροφόρηση της ιατρικής κοινότητας και του κοινού για τη σχέση ανάμεσα στον αμίαντο, τις ταλκ και τον καρκίνο των ωοθηκών», είπε ένας από τους δικηγόρους κάνοντας έκκληση να αποσυρθεί η ταλκ αυτή από την αγορά.

Η J&J δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη από την ετυμηγορία» και πρόκειται να ασκήσει έφεση. Απάντησε μάλιστα ότι η ταλκ της δεν περιέχει αμίαντο και επέμεινε ότι τα προϊόντα της δεν προκαλούν καρκίνο. Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ταλκ της είναι ασφαλείς.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 2009 ως το 2010 παρήγγειλε τη διενέργεια εξέτασης μιας ποικιλίας από δείγματα ταλκ, περιλαμβανομένου εκείνου της J&J, και δεν εντόπισε σε αυτά ίχνη αμιάντου.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, περιγράφει τη δίκη ως μια «κατά βάση άδικη διαδικασία, η οποία επέτρεψε στις ενάγουσες να παρουσιάσουν μια ομάδα 22 γυναικών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είχαν καμία σχέση με το Μιζούρι, σε μια ομαδική αγωγή, με όλες τους να υποστηρίζουν ότι εμφάνισαν καρκίνο των ωοθηκών».

Το 2017 δικαστήριο της Καλιφόρνιας επιδίκασε αποζημίωση 417 εκατ. δολαρίων σε μια γυναίκα που εμφάνισε καρκίνο των ωοθηκών έχοντας χρησιμοποιήσει επί σειρά ετών τα προϊόντα της J&J, ανάμεσά τους και την παιδική πούδρα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ