Ασυνήθιστη εφίδρωση και ημικρανίες ενδείξεις για επερχόμενο έμφραγμα

Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και ζάλη. Αλλά, θα μπορούσε να εντοπιστεί εγκαίρως αν κάποιος προβληματιστεί και από μια άλλη, άγνωστη σε πολλούς ένδειξη.

Η άντληση αίματος γίνεται πιο δύσκολη όταν η καρδιά εξασθενεί, οπότε το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος. Έτσι, προκειμένου να ρίξει τη θερμοκρασία του, η οποία αυξάνεται από αυτή την προσπάθεια, το σώμα καταφεύγει στην εφίδρωση.

Όταν αυτή αρχίσει να γίνεται πολύ πιο έντονη από το συνηθισμένο, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, καθώς η εφίδρωση θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη για επερχόμενο έμφραγμα, ειδικά εάν ο ασθενής δεν ασκείται ή δεν κάνει κάποια ενεργή δραστηριότητα εκείνη τη στιγμή.

«Τα τυπικά συμπτώματα στην καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν πόνο στο θώρακα, στον ώμο και στον βραχίονα, καθώς και δυσφορία στο λαιμού και τη γνάθο», λέει η δρ Catherine Ryan από το Πανεπιστήμιο του Illinois, και προσθέτει: «Το καμπανάκι κινδύνου θα πρέπει να ηχήσει αν κάποιος ξαφνικά αρχίσει να ιδρώνει υπερβολικά. Τότε, μην μπερδευτείτε και νομίζετε, ότι είναι από γρίπη. Αν δεν έχετε πυρετό, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε ότι είναι κάτι άλλο»…

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα κοινό σημάδι καρδιακής προσβολής, αλλά ορισμένες γυναίκες μπορεί να την μπερδέψουν με σύμπτωμα εμμηνόπαυσης. Εάν ξυπνήσετε μέσα σε ιδρωμένα σεντόνια ή εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, λόγω εφίδρωσης, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις είναι οι καπνιστές, οι διαβητικοί, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), τα άτομα με πρόβλημα υπερβολικού σωματικού βάρους.

Η μείωση της ποσότητας τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, όπως βούτυρα, κέικ, λουκάνικα και κρέμες γάλακτος. Εξυπακούεται πως η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) θα συμβάλει επίσης στη μείωση του κινδύνου θανατηφόρας καρδιακής προσβολής.

Ποιος πόνος συνδέεται με έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία

Η 12η Σεπτεμβρίου, είναι ημέρα αναγνώρισης της Κεφαλαλγίας Παγκοσμίως, αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή σε μια  επιστημονική έρευνα που συνέταξαν Δανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία, ο πόνος στο κεφάλι, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, θρομβώσεις και καρδιακές αρρυθμίες.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ημικρανίες. Η συσχέτιση ημικρανίας – καρδιαγγειακού προβλήματος είναι πιο έντονη για όσους πάσχουν από ημικρανίες με αύρα (έχουν δηλαδή προειδοποιητικά σημάδια όπως λάμψεις πριν τους πόνους).

Οι ερευνητές σύγκριναν στοιχεία για 51.000 ανθρώπους με διαγνωσμένη ημικρανία, με 510.000 χωρίς τέτοιο πρόβλημα. Η μέση ηλικία διάγνωσης της ημικρανίας ήταν τα 35 έτη και το 70% ήσαν γυναίκες.

Σε βάθος σχεδόν 20ετίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ημικρανία σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού, θρομβώσεων και αρρυθμίας της καρδιάς. Για παράδειγμα, για κάθε 1.000 άτομα, 25 ασθενείς με ημικρανία έπαθαν έμφραγμα, έναντι 17 που δεν είχαν τέτοιους πόνους στο κεφάλι. Ενώ 45 από όσους είχαν ημικρανία, έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, έναντι 25 όσων δεν είχαν ημικρανία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όρχους και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δρ Κάσπερ ‘Αλντερμποργκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal στις αρχές του 2018.