Αυξημένος ο κίνδυνος ψύχωσης λόγω της καθημερινής χρήσης κάνναβης – Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που το «χόρτο» σε στέλνει στο νοσοκομείο

Όσοι κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης, ιδίως αν αυτή είναι «δυνατή» (όσο περισσότερο επεξεργασμένη, καθαρή και δραστική), κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ψύχωση*, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση, ρίχνοντας μια «σκιά» πάνω στην τάση νομιμοποίησης της κάνναβης σε διάφορες χώρες (ακόμα και για τους λεγόμενους ιατρικούς λόγους)…

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο έντονο σε εκείνες τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου είναι διαθέσιμη η δυνατή κάνναβη, όπως οι πρωτεύουσες της Ολλανδίας και της Βρετανίας. Στο ‘Αμστερνταμ εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισές νέες περιπτώσεις ψύχωσης (50%) σχετίζονται με την τακτική χρήση ισχυρής κάνναβης, ενώ στο Λονδίνο το ίδιο συμβαίνει με το ένα τρίτο περίπου των νέων περιστατικών ψύχωσης (30%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρ Μάρτα Ντι Φόρτι, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ψυχιατρικής The Lancet Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές πόλεις (καμία ελληνική).  Εκτιμήθηκε ότι, κατά μέσο όρο, το ένα πέμπτο (20%) των νέων περιστατικών ψύχωσης πιθανώς συνδέεται με την καθημερινή χρήση κάνναβης. Αν η χρήση είναι πιο αραιή από μια φορά την εβδομάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος ψύχωσης.

«Τα ευρήματά μας συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη
(THC), έχει πιο επιβλαβείς συνέπειες για την ψυχική υγεία, σε σχέση με τη χρήση λιγότερο δραστικής κάνναβης», δήλωσε η Ντι Φόρτι. Όπως είπε, «καθώς το νομικό καθεστώς της κάνναβης αλλάζει σε πολλές χώρες και καθώς εξετάζουμε τις ιατρικές ιδιότητες μερικών ειδών της, έχει ζωτική σημασία να εξετάσουμε επίσης τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την καθημερινή χρήση κάνναβης, ιδίως των πιο δραστικών ποικιλιών της».

*Η ψύχωση (psychosis – psychοse) ή ψυχωτική διαταραχή είναι ψυχιατρική πάθηση που περιγράφει νοητική κατάσταση συνυφασμένη επί μακρόν με παραισθήσεις, αυταπάτες και συνεχή νοητική έκπτωση. Στους ασθενείς που πάσχουν από ψύχωση προκαλείται νοητική εξασθένηση, επέρχεται κοινωνική απόσυρση και αυξάνεται ο κίνδυνος αυτοκτονίας λόγω των παραισθήσεων, αυταπατών και διαταραχών στη σκέψη. Η ψύχωση χαρακτηρίζεται επιπροσθέτως από ανοργάνωτη συμπεριφορά, διαταραχή στο λόγο και κατατονία.


Εξάλλου, παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Health – System Pharmacy (AJHSP) αναφέρει τους πέντε πιο κοινούς λόγους που συμβαίνουν εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας χρήσης κάνναβης. (Το δείγμα της μελέτης ήταν από το Κολοράντο, όπου το «χόρτο» είναι νόμιμο από το 2012).

Σύνδρομο κανναβινοειδούς υπερέμεσηςηλαδή, προβλήματα στο στομάχι από μακροχρόνια χρήση). Το… χόρτο μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να μετριάσει τη ναυτία, αλλά η παρατεταμένη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει επεισόδια με έντονο εμετό και στομαχόπονο. Στην ιατρική κοινότητα είναι γνωστό ως σύνδρομο κανναβινοειδούς υπερέμεσης. Συνήθως, επηρεάζει άτομα που κάνουν βαριά χρήση επί τουλάχιστον δέκα χρόνια και περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κρίσεις, με έντονους εμετούς και κράμπες.

Αντιδράσεις και επεισόδια σε συνθετικά κανναβινοειδή (spice, K2, black mamba, Scooby Snax). Ο βασικός λόγος που τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι τόσο τρομακτικά, είναι επειδή η χημική τετραϋδροκανναβινόλη (THC) στο ναρκωτικό έχει υποστεί επεξεργασία, ώστε να είναι 100 φορές πιο δυνατή απ’ ό,τι συνήθως. Για παράδειγμα,
οι παρενέργειες του προσεκτικά κατασκευασμένου ναρκωτικού που λέγεται K2 περιλαμβάνουν ψυχωσικά επεισόδια, σύγχυση, ανεξέλεγκτες κινήσεις, εμετό, παραισθήσεις κτλ.

Εγκαύματα από το έλαιο χασίς βουτανίου… Η λιγότερο γνωστή αιτία για εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω χρήσης μαριχουάνας είναι μάλλον το έγκαυμα από έλαιο χασίς βουτανίου. Το λεγόμενο dab έχει υψηλή συγκέντρωση THC και τη μορφή κρυσταλλικού προϊόντος, που μπορεί κανείς να καπνίσει. Με 97% TΗC, ο χρήστης πρέπει να περιμένει τρελά πράγματα, αρκεί να μην καεί με φλόγιστρο (κυριολεκτικά), ενώ προσπαθεί να το καπνίσει…

Παιδική κατάποση. Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρξαν 950 περιπτώσεις παιδιών που έφαγαν κατά λάθος τρόφιμα με μαριχουάνα, από το 2005 ως το 2011. Καθώς τα παιδιά είναι σωματικά μικρότερα, η THC είναι αναλογικά πιο ισχυρή. Η μελέτη επισημαίνει πως «τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από την τοξικότητα της κάνναβης, επειδή τα τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη, γνωστά ως «βρώσιμα», μοιάζουν πολύ με τα συνηθισμένα ζαχαρωτά».

Οξεία νάρκωση. Ενώ η THC από μόνη της και σε μικρή ποσότητα δεν είναι επιβλαβής, η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να είναι. Τα τυπικά συμπτώματα της οξείας νάρκωσης από κάνναβη είναι ο εμετός και η απώλεια των αισθήσεων. Οι ειδικοί αποδίδουν μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της οξείας νάρκωσης στο ότι οι χρήστες δεν γνωρίζουν αρκετά για την κορύφωση των συμπτωμάτων και το χρονικό της πλαίσιο. Αυτό ισχύει κυρίως για τα «βρώσιμα» και βασικά σημαίνει ότι ενώ μπορεί να πάρει μόνο λίγα λεπτά για να την… ακούσεις με έναν «μπάφο», με τα «βρώσιμα» μπορεί να πάρει μια ώρα και παραπάνω. «Έτσι, χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα προϊόντα μπορεί να υποθέσουν ότι η δόση τους δεν ήταν επαρκής για το επιθυμητό αποτέλεσμα», εξηγεί η αναφορά «και καταναλώνουν περισσότερο, για να φτάσουν στο επιθυμητό σημείο».

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ – VICE.com