Α. Ξανθός: Το ΕΣΥ είναι πιο προσβάσιμο και πιο λειτουργικό

Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας σε εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης στην Κομοτηνή.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «η πρόβλεψη ειδικής θεματικής ενότητας για την Υγεία στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια στέλνει το πολιτικό μήνυμα ότι η συζήτηση για την ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομική μεγέθυνση και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ» και υπογράμμισε ότι «χωρίς να υιοθετούμε λογικές success story, είναι πλέον κοινώς παραδεκτό και από τους ανθρώπους του Συστήματος Υγείας αλλά και από του πολίτες, ότι το ΕΣΥ είναι πιο προσβάσιμο και πιο λειτουργικό και ότι βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα τόνισε ότι «η παρέμβαση αυτή  οφείλει να είναι κεντρικό στοιχείο ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την μετά το μνημόνιο περίοδο, με βάση το οποίο ο σχεδιασμός της ανάπτυξης των υπηρεσιών του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους θα γίνεται με δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο, δηλαδή, με βάση τις τεκμηριωμένες υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες κάθε περιοχής και όχι με βάση τις χρεοκοπημένες νοοτροπίες του τοπικισμού, του παραγοντισμού και της πελατειακής – ψηφοθηρικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά ζητήματα της περιοχής ο κ. Ξανθός είπε ότι «υπήρξε ειδική μέριμνα και την ακριτική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Για τις δομές ΠΦΥ ολοκληρώθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ έργα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Κέντρων Υγείας και η κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δοξάτου Δράμας, συνολικού ύψους 475.000 ευρώ. Επίσης έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020) έργα εκσυγχρονισμού των ακτινολογικών εργαστηρίων και του λοιπού εξοπλισμού 12 Κέντρων Υγείας της περιοχής συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ».

«Για τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας», συνέχισε ο κ. Ξανθός, «έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού ύψους 3,2 εκατ., έχει δοθεί έγκριση σκοπιμότητας και αναμένεται να ενταχθούν άμεσα έργα ύψους 4 εκατ. και υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων  των νοσοκομείων συνολικού ύψους 16,2 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εξειδικευθεί από την Επιτελική δομή ΕΣΠΑ και προχωρούμε σύντομα στην  έγκριση σκοπιμότητας από το υπουργείο Υγείας».

Τέλος, ο κ. Ξανθός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, επισημαίνοντας ότι «η πιο κρίσιμη και εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης του ΕΣΥ στην Περιφέρεια της ΑΜΘ είναι αναμφίβολα η χρηματοδότηση, μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, κάτι που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια καθολικό αίτημα των φορέων και των πολιτών της περιοχής».