Βαρδαρός: Προκήρυξη περίπου 900 νέων θέσεων ιατρών για τις ΤΟΜΥ

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σχεδιασμό και νομοθέτημα, που αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Ο οικογενειακός γιατρός ήταν ένα έλλειμμα που πολλοί το διέγνωσαν αλλά κολλούσε στο σημείο της νομοθέτησης», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματείας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, στο ραδιοφωνικό σταθμό 104,9 FM του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μιλώντας για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

«’Ηδη λειτουργούν αυτή τη στιγμή 94 δομές ΤΟΜΥ, σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο Στ. Βαρδαρός, τονίζοντας πως «το χρηματοδοτικό ταβάνι μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε περίπου 230 δομές, ενώ μέσα στο χρόνο θα ξεπεράσουμε τις 120 ΤΟΜΥ».

«Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι πολυϊατρεία σε επίπεδο γειτονιάς, με βασικές ειδικότητες γιατρών που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικογενειακοί γιατροί» εξήγησε ο κ. Βαρδαρός, φέρνοντας ως παράδειγμα για τη σημασία των ΤΟΜΥ τη μονάδα στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης, όπου οι γιατροί «διαχειρίστηκαν πάνω από 600 ανασφάλιστα παιδιά στον πρώτο μήνα λειτουργίας της και το 30% αυτών των παιδιών που εξετάστηκαν είχαν πλημμελή ή καθόλου εμβολιασμό και καλύφθηκε το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, μέσα από τη λειτουργία αυτής της δομής».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας σημείωσε: «Υπάρχει ήδη προκήρυξη για προσλήψεις οικογενειακών γιατρών για τις ΤΟΜΥ. Θα υπάρξουν περίπου 900 νέες θέσεις ιατρών. Πρόκειται για συμβάσεις 4 ετών με αποδοχές επιμελητή Α’. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μετά το πέρας της τετραετούς αυτής σύμβασης, θα έχουν προοπτική μονιμοποίησης στο εθνικό σύστημα υγείας».

Σχετικά με τις νέες αυτές προσλήψεις, ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας επισήμανε πως «είναι ένας τρόπος, ένα μέτρο να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτό το φαινόμενο του «brain drain» και να σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι γιατροί που ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους στη χώρα, έτσι ώστε να έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης στο εθνικό σύστημα υγείας της Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου