Γονιδιακό τεστ για την διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας δημιουργούν Έλληνες επιστήμονες

Στη δημιουργία ενός γονιδιακού τεστ για την έγκυρη, γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση της γενετικού υπόβαθρου της ανδρικής υπογονιμότητας στοχεύουν το Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΒΙΟΖ) και η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, υλοποιώντας το πρόγραμμα Spermogene, στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το τεστ, το οποίο θα είναι έτοιμο ως προϊόν το 2022 με την ολοκλήρωση του έργου, θα γίνεται με απλή λήψη αίματος από τους άνδρες και θα μπορεί να κατατάσσει τον κάθε έναν σε μια κατηγορία σπέρματος, υγιούς ή μη, σύμφωνα με το γενετικό του προφίλ.

Για το σκοπό αυτό οι φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα αναζητούν 1.000 ή και περισσότερους εθελοντές, ηλικίας 18-40 ετών, οι οποίοι θα δώσουν αίμα και σπέρμα για ανάλυση. Η διαδικασία της παραλαβής και λήψης του γενετικού υλικού θα διαρκεί μία ώρα. Οι εθελοντές θα πρέπει να επισκεφθούν το Embryolab, Εθνικής Αντιστάσεως 173-175 στη Θεσσαλονίκη, αφού προηγουμένως επικοινωνήσουν τηλεφωνώντας στο 2310 474747. Οι δότες, εφόσον το επιθυμούν, θα ενημερώνονται για τη γονιμότητά τους, μέσω του σπερμοδιαγράμματος που θα πραγματοποιεί το Embryolab και στη συνέχεια το δείγμα θα αναλύεται από το ΒΙΟΖ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα υπάρχει απόλυτη εμπιστευτικότητα και προστασία όλων των ευαίσθητων δεδομένων του κάθε συμμετέχοντα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν θα προσφέρει μόνο πολύτιμη βοήθεια για τη δημιουργία του διαγνωστικού τεστ, αλλά και σε επίπεδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η νέα βάση δεδομένων που θα είναι ειδικά κατασκευασμένη για τον ελληνικό πληθυσμό, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των κληρονομούμενων μεταλλάξεων και επομένως τον ακριβέστερο προσδιορισμό της πιθανότητας οι απόγονοι να φέρουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

Το 8%-12% των ζευγαριών παγκοσμίως (70 εκατομμύρια ζευγάρια) παρουσιάζει διαταραχές σύλληψης, με τον ανδρικό παράγοντα να ευθύνεται σε ποσοστό 40%, ενώ παράλληλα παρατηρείται πτώση της ποιότητας του σπέρματος, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο υπεύθυνος του προγράμματος και γενικός διευθυντής της Embryolab, Δημήτρης Νικολαΐδης και η υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Μαρκαντώνη. Όπως έχει καταγραφεί, στο 50% των περιπτώσεων η αιτία είναι διαταραχές στη γονιμότητα των ανδρών και η πλειονότητα των ζευγαριών καταφεύγει σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να αποκτήσει τον δικό του βιολογικό απόγονο.

Όπως ανέφερε η κλινική εμβρυολόγος Αξεξία Χατζηπαρασίδου, μέχρι σήμερα η διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας γίνεται αρχικά με τη βοήθεια του σπερμοδιαγράμματος, που προσδιορίζει τον αριθμό, την κινητικότητα και την ταχύτητα των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, συχνά, η συγκεκριμένη εξέταση δεν καταλήγει σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα, με συνέπεια να απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις, που μπορεί να είναι επεμβατικές, όπως η βιοψία ορχικού ιστού.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ