«Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο», λέει η ΠΟΕΔΗΝ για την παραχώρηση νοσοκομείων στο Υπερταμείο

Φωτό αρχείου

Με μια σκληρή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επανέρχεται στο μείζον θέμα της παράδοσης (και) νοσοκομείων στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αμφισβητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις, όπως αυτές διατυπώνονται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομκών, τονίζοντας ότι «μας κάνει (σ.σ. η ανακοίνωση) πιο ανήσυχους απ’ ό,τι ήμασταν μέχρι πριν».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, η ανακοίνωση «στέκεται στο επιχείρημα του μπλοκαρίσματος μεταβίβασης συγκεκριμένων ακινήτων στο Υπερταμείο και όχι της ακύρωσης του ΦΕΚ 2317/19-6-2018 με το οποίο παραχωρούνται 10.119 ακίνητα και την δημοσίευση νέου ΦΕΚ με την αφαίρεση των νοσοκομείων, αρχαιολογικών χώρων, σχολείων κλπ».

«Την επιλογή των ακινήτων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, «την έκανε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.  (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) με εισήγηση του εντεταλμένου Συμβούλου αυτής προς τον υπουργό Οικονομικών με γραπτό αίτημα 14 Ιουνίου 2018, έχοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις των άρθρων 196 και 209 του Ν. 4389/2019 (ποια ακίνητα υποτίθεται δεν μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο). Εν γνώσει λοιπόν του Υπουργού Οικονομικών μεταβιβάστηκαν τα συγκεκριμένα  10.119 ακίνητα. Στο Υπερταμείο συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο εκπρόσωποι διορισμένοι από την κυβέρνηση. Πώς είναι δυνατόν να μην γνώριζαν και να μην ενημέρωσαν τον υπουργό για τα ακίνητα που παραχωρούνται για εκποίηση;», αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ.

Και συνεχίζει: «Εάν η πρόταση για την εκχώρηση έγινε με τους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου, πώς ο υπουργός Οικονομικών δεν ζήτησε τα ονόματα των 10.119 ακινήτων που παραχωρούνται; Η εξουσιοδότηση για τη μεταβίβαση στον υπουργό Οικονομικών έγινε από το Κυβερνητικό Σύμβουλο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κος Δραγασάκης, και συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών και σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Πώς παραχωρήθηκαν 10.119 ακίνητα χωρίς να διαβάσουν οι υπουργοί τι παραχωρούν; Εάν τα παραχώρησαν μόνο από τους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου είναι ανίκανοι. Εάν είναι δεσμευμένοι από τις συμφωνίες που έχουν κάνει και παραχωρούν ό,τι ακίνητο τους ζητείται είναι επικίνδυνοι».

«Το ξεπούλημα των 10.119 ακινήτων», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, «μπορεί να συμβεί σε κάποιο από τα επόμενα 99 χρόνια, αφού έχουν δοθεί ως ενέχυρο στους δανειστές για να διασφαλιστούν ότι θα πάρουν πίσω τα δανεικά (χρέος της χώρας). Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι εφόσον είναι στη λίστα ακόμη και εάν δεν παραχωρηθούν τώρα τα νοσοκομεία δεν θα παραχωρηθούν τα επόμενα χρόνια; Τα οικόπεδα και τα ακίνητα που στεγάζονται τα νοσοκομεία όσο παραμένουν στο ΦΕΚ παραχώρησης κινδυνεύουν με πώληση. Οι συνέπειες μπορεί να είναι το λουκέτο ή να κληθεί το Δημόσιο να πληρώνει ενοίκιο στον επιχειρηματία που θα παραχωρηθεί το ακίνητο».

«Ως εκ τούτω, εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις έως ότου εξαιρεθούν τα νοσοκομεία από το ΦΕΚ παραχώρησης. Δεν φθάνει, όμως, μόνο αυτό, γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία που παραχωρήθηκαν και δεν μπορούμε να τα ταυτοποιήσουμε καθ’ ότι οι Διοικήσεις των νοσοκομείων δεν γνωρίζουν τους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου. Θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν στο νέο ΦΕΚ τα ονόματα των ακινήτων που παραχωρούνται. Ο Νόμος 4389/2016 που περιλαμβάνει περιορισμούς στα ακίνητα που παραχωρούνται μπορεί να αλλάζει εν μία νυκτί, καθ’ ότι οι συμφωνίες και οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές είναι πιο ισχυρές. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν δέσει τη χώρα χειροπόδαρα και τώρα προσπαθούν επικοινωνιακά να κερδίσουν χρόνο έως τις εκλογές. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.