Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Νέα επιστημονική μελέτη, έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αφού αποφαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές παραδέχονται μεν ότι η μέτρια κατανάλωση κάποιων αλκοολούχων ποτών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, αλλά διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών ξεπερνά κατά πολύ αυτά τα οφέλη…

Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet (GBD Alcohol Colaborators, 2018) και περιλαμβάνεται σε προγράμματα σχετικά με τις μετρήσεις της θνησιμότητας των ενηλίκων σε αναπτυσσόμενες χώρες και τις μετρήσεις της οικονομικής κατάστασης μέσω ερευνών που αφορούν την υγεία, αξιολόγησε στοιχεία αναλύοντας δεδομένα για ανθρώπους από 15 έως 95 χρονών, από 694 έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και 592 σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, σε 28 εκατομμύρια ανθρώπους από 195 χώρες, το διάστημα 1990-2016.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την υγεία παγκοσμίως. Το αλκοόλ αντιπροσωπεύει το 2,2% όλων των θανάτων μεταξύ των γυναικών και το 6,8% του συνόλου των θανάτων στους άνδρες παγκοσμίως. Στην πιο κρίσιμη ηλικιακή ομάδα 15 έως 49 ετών, τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα στο 3,8% και 12,2%. Κατά τους ερευνητές, οι κατευθυντήριες γραμμές σε διάφορα κράτη υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από ένα με δύο ποτήρια κρασιού ή μπύρας την ημέρα, συγκεκριμένα, αλλά προσθέτουν: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν όμως ότι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είναι η μηδενική κατανάλωση»!

Οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους που δεν πίνουν καθόλου με αυτούς που πίνουν ένα ποτό την ημέρα. Διαπίστωσαν πως από τους 100.000 μη πότες, οι 914 εμφάνισαν ένα πρόβλημα υγείας που συνδέεται με το αλκοόλ, π.χ. καρκίνο, ή υπέστησαν κάποιον τραυματισμό. Όμως τέσσερα επιπλέον άτομα θα είχαν επηρεαστεί εάν έπιναν ένα ποτό την ημέρα. Επιπλέον, όσον αφορά εκείνους που έπιναν δύο ποτά την ημέρα, 63 επιπλέον άτομα ασθένησαν από κάτι σχετικό μέσα σε ένα χρόνο. Σχετικά με εκείνους που κατανάλωναν πέντε ποτά την ημέρα, επιπλέον 338 άτομα εμφάνισαν σχετικό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση αλκοόλ ήταν βασική αιτία εμφάνισης καρκίνου σε άτομα άνω των 50 ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 27,1% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και το 18,9% σε άνδρες άνω των 50 ετών, συνδεόταν με τις συνήθειές τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη, οδήγησε σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους το 2016. Ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα και αναπηρία στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 49 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 20% των θανάτων. Παγκοσμίως ένας στους τρεις ανθρώπους (δηλαδή 2,4 δισ. άτομα) πίνει αλκοόλ. Η Δανία έχει τα περισσότερα άτομα που πίνουν αλκοόλ (95,3% των γυναικών και 97,1% των ανδρών). Το Πακιστάν έχει τους λιγότερους άνδρες πότες (0,8%) και το Μπαγκλαντές τις λιγότερες γυναίκες (0,3%). Οι άνδρες στη Ρουμανία και οι γυναίκες στην Ουκρανία πίνουν τα περισσότερα ποτά (8,2 και 4,2 ποτά την ημέρα αντίστοιχα).

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Παγκόσμιας Υγείας Εμμανουέλα Γακίδου, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, τονίζει ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ και να εξεταστούν συστάσεις για μη κατανάλωση. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως μπορούν να εξεταστούν «φόροι επί των πωλήσεων, έλεγχος στη διαθεσιμότητα και το χρόνο που μπορεί να πωληθεί το αλκοόλ, καθώς και έλεγχος της διαφήμισης».

Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αν δούμε τους παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα ή ζουν με αναπηρίες, το αλκοόλ βρίσκεται στην έβδομη θέση πίσω από το κάπνισμα ή την υψηλή αρτηριακή πίεση και ο λόγος απλός αφού το αλκοόλ προκαλεί διάφορες ασθένειες όπως καρκίνος, κίρρωση του ήπατος, υπέρταση, καθώς επίσης φυματίωση, αλλά και τροχαία ατυχήματα…