Επικίνδυνη συγγενή ανωμαλία του λάρυγγα και της τραχείας μπορεί να κρύβουν οι υποτροπιάζουσες λαρυγγίτιδες και πνευμονίες

Ενδεχόμενη επικίνδυνη συγγενή ανωμαλία του λάρυγγα και της τραχείας μπορεί να έχουν τα παιδιά (νεογνά και μέχρι πέντε χρόνων) που εμφανίζουν υποτροπιάζουσες λαρυγγίτιδες, πνευμονίες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό ανακοινώθηκε στο 8ο Διεθνές Παιδιατρικό Σεμινάριο για τον παιδικό αεραγωγό (φυσιολογικός σωλήνας για την είσοδο και την έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες), που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, γιατί τα παιδιά αυτά, θα πρέπει να τίθενται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Η διάγνωση γίνεται με λαρυγγοσκόπηση και βρογχοσκόπηση. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εξέτασης θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο στον παιδικό αεραγωγό ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς και η προτεινόμενη θεραπεία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 600 στα 10.000 παιδιά πάσχουν από κάποια συγγενή ανωμαλία, αλλά από αυτά μόνο τα 50 έχουν πρόβλημα στο λάρυγγα και την τραχεία (αεραγωγό), τα οποία έχουν και αυξημένη θνησιμότητα.

Τα συχνότερα συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν μια επικίνδυνη κατάσταση για το παιδί, όπως αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, που παρακολούθησε το 8ο Διεθνές Σεμινάριο, είναι:

  • Συριγμός
  • Δυσχέρεια αναπνοής
  • Κυάνωση
  • ‘Απνοια

Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από ανωμαλίες του λάρυγγα και της τραχείας που δεν είναι γνωστές μέχρι την εμφάνισή τους.

Οι υποτροπιάζουσες λαρυγγίτιδες και πνευμονίες εμφανίζονται συνήθως τους χειμερινούς μήνες, αλλά και γενικά τους μήνες με υψηλά ποσοστά ιογενών λοιμώξεων. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών, με υποτροπιάζουσες λαρυγγίτιδες και πνευμονίες, νοσηλεύονται.

Στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων είναι απλά περιστατικά. Οι προτεινόμενες θεραπείες, όπως αναφέρουν οι ΩΡΛ, έχουν να κάνουν με συνυπάρχουσες παθήσεις και είναι διαφορετικές κατά περίπτωση ασθενούς.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ