Επιτυχής αντιμετώπιση ΧΑΠ με ενδοβρογχικές βαλβίδες

Με ενδοβρογχικές βαλβίδες αντιμετωπίστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, βάσει ειδικού ιατρικού πρωτοκόλλου, 57χρονος ασθενής με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) τελικού (4ου) σταδίου και σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, και ο ασθενής πήρε εξιτήριο ύστερα από δύο ημέρες νοσηλείας έχοντας βελτιωμένη αναπνοή κατά 50% σε σύγκριση με αυτήν που είχε πριν από την τοποθέτηση των βαλβίδων.

«Η τοποθέτηση των ενδοβρογχικών βαλβίδων γίνεται ενδοσκοπικά με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Οι βαλβίδες τοποθετούνται στα προσβληθέντα – κατεστραμμένα σημεία των πνευμόνων του ασθενή ώστε να επιτρέπουν, αμέσως μετά, μόνο την έξοδο του αέρα από τους βρόγχους και όχι την είσοδό του. Με αυτό τον τρόπο, οι κατεστραμμένες περιοχές των πνευμόνων δεν δέχονται αέρα, με την εκπνοή του ασθενούς “μαραίνονται” προς όφελος των υγειών περιοχών, οι οποίες κερδίζουν πλέον περισσότερο χώρο» ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο επεμβατικός πνευμονολόγος/διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ηρακλής Τιτόπουλος, ο οποίος συνεργάστηκε και με τον θωρακοχειρουργό/διευθυντή της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του St. James Hospital στο Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, Κώστα Παπαγιαννόπουλο, για την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης.

Όπως επισήμανε ο Ηρ. Τιτόπουλος, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένοι 600.000 ασθενείς με ΧΑΠ, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται στο τέταρτο στάδιο και έχουν πνευμονικό εμφύσημα. «Ο αριθμός των ασθενών, σήμερα, στην Ελλάδα με σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα είναι μεγάλος και η θεραπευτική αντιμετώπισή τους θεωρείται λυτρωτική για τους ίδιους, εφόσον οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους και δυσκολεύονται να αποδώσουν», πρόσθεσε.

Η ΧΑΠ, όπως σημείωσε ο κ. Τιτόπουλος, δεν θεραπεύεται αλλά όταν ο ασθενής φτάσει σε στάδιο να μην ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση ενδοβρογχικών βαλβίδων, χάρη στις οποίες μπορεί να αναπνέει καλύτερα, να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, να μπορεί να περπατάει και να αυτοεξυπηρετείται. Ωστόσο, για να υποβληθεί ένας ασθενής με ΧΑΠ τελικού σταδίου σε επέμβαση τοποθέτησης ενδοβρογχικών βαλβίδων θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια που αφορούν την κατανομή των βλαβών στους πνεύμονες. «Η διαδικασία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, προβλέπει πρωτίστως την καταλληλότητα του ασθενή που θα υποβληθεί στην επέμβαση, με τήρηση ειδικού ιατρικού πρωτοκόλλου. Για την τελική απόφαση συνεργάζεται διαπιστευμένο κέντρο στις ΗΠΑ που ελέγχει διεξοδικά το φάκελο του ασθενούς, οπότε συστήνει ή όχι τη διενέργεια της επέμβασης. Κατά το παρελθόν, στην Ελλάδα έγιναν δύο φορές τοποθετήσεις βαλβίδων σε ασθενείς με ΧΑΠ, μία το 2012 και μία το 2016, αλλά όχι με το ιατρικό πρωτόκολλο που τις τοποθετήσαμε εμείς, και οι ασθενείς αυτοί δεν μελετήθηκαν και δεν γνωρίζει κανείς τι απέγιναν. Εμείς τοποθετήσαμε για πρώτη φορά ενδοβρογχικές βαλβίδες με το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στην Ευρώπη σε 3.000 ασθενείς ετησίως. Ήδη μελετούμε άλλους τρεις ασθενείς προκειμένου να υποβληθούν σε επέμβαση τοποθέτησης ενδοβρογχικών βαλβίδων» πρόσθεσε ο κ. Τιτόπουλος.

«Η επέμβαση ήταν επιτυχής και θεωρώ ότι υπάρχει σπουδαίο μέλλον για την αντιμετώπιση του πνευμονικού εμφυσήματος. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς με ανάλογα προβλήματα και μπορούν να βοηθηθούν με τις σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές. Είναι τιμή μου που συνεργάστηκα με το Ιατρικό Διαβαλκανικό, ένα σύγχρονο κέντρο και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε την συνεργασία ώστε να βοηθηθούν όλοι οι άρρωστοι που θα ζητήσουν τη βοήθειά μας» συμπλήρωσε  ο Κ. Παπαγιαννόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Α.Φ.