Εργαζόμενοι ΕΦΕΤ: Κάποιοι «δεν θέλουν» σωστό έλεγχο τροφίμων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών

Για ατολμία, άγνοια και φόβο για το πολιτικό κόστος κατηγορεί ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, δεν δημιουργούν το ορθό περιβάλλον για τον έλεγχο των τροφίμων, επιτρέποντας έτσι αθέμιτες πρακτικές που «ενέχουν και κίνδυνο για της υγεία των καταναλωτών».

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «οποιαδήποτε δραστηριότητα της οικονομίας παρουσιάζει κέρδη, είναι συνηθισμένο να βάλλεται από τυχοδιώκτες του εύκολου κέρδους αλλά και από κοινούς εγκληματίες. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει δυστυχώς, και ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αυτός των τροφίμων, όπου οι αθέμιτες πρακτικές πέραν των άλλων, ενέχουν και κίνδυνο για της υγεία των καταναλωτών».

«Ατυχώς, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες είτε λόγω ατολμίας, είτε λόγω άγνοιας αλλά και με το φόβο του πολιτικού κόστους, αποφεύγουν να δημιουργήσουν το ορθό περιβάλλον, κατά την επιστημονική και κοινή λογική, αλλά και τη λογική της χρηστής δημόσιας διοίκησης, και αυτό είναι απολύτως εμφανές στον έλεγχο των τροφίμων».

«Δυστυχώς», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όλες οι κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις του Συλλόγου μας, έχουν πέσει στο κενό γιατί πάντα υπάρχουν δυνάμεις που προωθούν και ενισχύουν το περιβάλλον σύγχυσης, ανοργανωσιάς και διάσπασης. Με αυτή την παρέμβαση μας θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να θέσουμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή ενός βασικού εργαλείου των συστημάτων ISO, το “Δέντρο αποφάσεων για τον έλεγχο των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών” (με διακεκομμένο πλαίσιο η ισχύουσα κατάσταση)».

«Ας ελπίσουμε ότι εκείνοι που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά θα αποφασίσουν επιτέλους να τα χρησιμοποιήσουν με το σωστό τρόπο. Εμείς παραμένουμε πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, να καταθέσουμε την εμπειρία μας και τις απόψεις μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ο Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ.