Εφαρμογή κινητού μπορεί να «ακούσει» τις ωτίτιδες…

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη εφαρμογή για «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, η οποία μπορεί να διαγνώσει τις μολύνσεις των αυτιών. Για να λειτουργήσει η εφαρμογή (app), το μόνο που χρειάζεται είναι ένα χωνί από διπλωμένο χαρτί και ένα smartphone το οποίο εκπέμποντας ένα ανεπαίσθητο ήχο «ακούει» τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος αντανακλάται πίσω.

Τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού δημιουργούν υγρό πίσω από το τύμπανο, εκπέμποντας από το κινητό ένα συνεχόμενο ήχο, διάρκειας μόλις 150 χιλιοστών του δευτερολέπτου, μέσω του χάρτινου χωνιού, το οποίο τοποθετείται κοντά στο αυτί, σε περίπτωση μόλυνσης το αποτέλεσμα είναι ο ήχος που κανονικά θα δονούσε το τύμπανο, να ανακλάται πίσω απαράλλαχτος…

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», η νέα εφαρμογή ανιχνεύει με ποσοστό ακρίβειας 85% κατά πόσο υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο του αυτιού.

Τα παιδιά είναι εκείνα που πολύ συχνά εμφανίζουν ωτίτιδες, οι οποίες έχουν ασαφή συμπτώματα (π.χ. πυρετό) ή τα ίδια δεν είναι σε θέση να υποδείξουν τι ακριβώς είναι αυτό που τα ενοχλεί. Αποτελεί επομένως πρόκληση για το γονιό να κρίνει πότε πρέπει να πάει το παιδί του σε ειδικό. Η εφαρμογή, που έρχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών του Allen Σιάμ Γκολακότα (Shyam Gollakota).

«Είναι σαν να χτυπάτε ένα ποτήρι κρασιού», δήλωσε ο Τζάστιν Τσαν (Justin Chan), από τους συγγραφείς της μελέτης, διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Allen. «Ανάλογα με το πόσο υγρό είναι σε αυτό, παίρνετε διαφορετικούς ήχους. Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση σε αυτούς τους ήχους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε την παρουσία υγρού».