ΕΦΕΤ: Αυτά πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά!

Όταν αγοράζετε αυγά θα πρέπει να προσέχετε -ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο- την καταλληλότητα του αυγού σύμφωνα με τις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού (στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών αναγράφεται στη συσκευασία ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα).

Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:

 • Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:

0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας

 • Τη χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR
 • Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
 • Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):

 • Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
 • Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
 • Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
 • Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.

Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.

Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο. Ο αεροθάλαμος διακρίνεται εύκολα με ωοσκόπηση (μέθοδος εξέτασης του αυγού, μπροστά από μία ισχυρή φωτεινή πηγή, ώστε οι ακτίνες να διαπερνούν το κέλυφος και να σκιαγραφούν το περιεχόμενό του), στον χοντρό πόλο του αυγού, σαν μία σκιά μισοφέγγαρου. Όσο μικρότερος είναι ο αεροθάλαμος τόσο φρεσκότερο είναι το αυγό. Εκτός από τον αεροθάλαμο, μπορούμε να διακρίνουμε τυχόν ξένα σώματα, εσωτερικές αλλοιώσεις ή ανωμαλίες στο κέλυφος.

Και η πρακτική των παππούδων…

Τέλος, πριν την κατανάλωση, καλό είναι να θυμόμαστε τις πρακτικές συμβουλές των μεγαλυτέρων… Γνωρίζοντας πως όσο περνάει ο χρόνος από τη γέννηση του αυγού, τόσο η πυκνότητά του, δηλαδή το ειδικό βάρος του, ελαττώνεται, βυθίζοντας το αυγό σε ένα δοχείο με νερό και αφήνοντάς το να ηρεμήσει, μπορούμε να εκτιμήσουμε τη φρεσκότητά του:

 • Αν βυθιστεί και παραμείνει στον πάτο είναι φρέσκο.
 • Αν βυθιστεί αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) είναι ελαφρώς ανυψωμένο τότε είναι 8 ημερών.
 • Αν βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω και το πίσω μέρος του αυγού σηκώνεται προς τα επάνω, τότε είναι περίπου 3 εβδομάδων.
 • Αν το αυγό επιπλέει τότε… καλό είναι να βρείτε άλλο αυγό!