Εύχρηστη εφαρμογή για κινητά που «προστατεύει» από τον καύσωνα στην Αθήνα

Μια απλή και εύχρηστη εφαρμογή, το EXTREMA Athens, για συσκευές κινητού τηλεφώνου (smartphone), η οποία προστατεύει από τον καύσωνα, δημιούργησαν ο δήμος Αθηναίων και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Είναι μια ζεστή ημέρα στην Αθήνα;
Γνωρίζετε ότι πιθανώς διατρέχετε υψηλό θερμικό κίνδυνο ενώ κινείστε στην πόλη;
Βρείτε τα πλησιέστερα σε εσάς δροσερά σημεία της Αθήνας!
Προσοχή! Οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν σημαντική αιτία προβλημάτων υγείας. Η έγκαιρη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια συμβάντων ακραίων θερμοκρασιών μπορεί να αποτρέψει τις συνέπειες.

Η εφαρμογή EXTREMA Athens μεταξύ άλλων αξιολογεί τον εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο και εάν είναι υψηλός προειδοποιεί και προτείνει κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου. Επίσης προτείνει σε χάρτη ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν να ζητήσουν δροσιά κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών. Ακόμη, αναφέρονται πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο δροσερό σημείο κλπ.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο AppStore και αποκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενημερώνοντας τους πολίτες για σημεία της πόλης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, αλλά και τα δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα.

Η εφαρμογή EXTREMA Athens χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη ζέστη και δίνει πληροφορίες σχετικά με:

• Εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνοςγια την τρέχουσα τοποθεσία σας και προτάσεις λήψης κατάλληλων μέτρων για τη μείωση του κινδύνου.
• Πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο δροσερό σημείο, καθώς και προτάσεις για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για εσάς.
• Υποστήριξη πολλών χρηστών. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλετε να προφυλάξετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας. (Απλώς καταχωρείτε το προφίλ και τη θέση τους και λαμβάνετε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ρίσκο που διατρέχουν).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα   https://extrema.space/

Το EXTREMA αποτελεί υπηρεσία στο πλαίσιο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» (η Αθήνα, μαζί με τη Θεσσαλονίκη, είναι οι δύο ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο), επίσης αποτελεί πρόγραμμα προτεραιότητας στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας.