Η διάγνωση των περισσότερων ασθενειών στις γυναίκες γίνεται συνήθως με μερικά χρόνια καθυστέρηση απ’ ό,τι στους άνδρες…

Η ίδια ασθένεια θα διαγνωσθεί συχνά σε μια γυναίκα με καθυστέρηση μερικών ετών σε σχέση με ένα άνδρα, σύμφωνα με μια δανέζικη επιστημονική έρευνα. Έτσι συνήθως μια γυναίκα διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από κάτι σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι ένας άνδρας για την ίδια πάθηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σέρεν Μπρούνακ του Ιδρύματος Novo Nordisk και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανέλυσαν στοιχεία για 6,9 εκατομμύρια άτομα και 770 διαφορετικές ασθένειες.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο η ίδια ασθένεια διαγιγνώσκεται με χρονική υστέρηση τεσσάρων ετών σε μια γυναίκα σε σχέση με έναν άνδρα. Στις περιπτώσεις καρκίνου η διαφορά είναι γύρω στα δυόμισι χρόνια, ενώ στις μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η διάγνωση στις γυναίκες γίνεται περίπου 4,5 χρόνια αργότερα.

Η οστεοπόρωση είναι μια από τις εξαιρέσεις, καθώς η διάγνωση γίνεται συνήθως πρώτα στις γυναίκες, προτού καν πάθουν κάποιο κάταγμα, αντίθετα με τους άνδρες, στους οποίους η διάγνωση γίνεται συχνά μετά από το κάταγμα.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και κατά πόσο οφείλεται στα γονίδια, στο περιβάλλον, στα διαγνωστικά κριτήρια, σε λίγο απ’ όλα αυτά ή σε κάτι άλλο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ