ΙΣΑ: Θετική η αναβολή της υποχρεωτικής παραπομπής των ασθενών στους ειδικούς γιατρούς

Νέα παρέμβαση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) είχαμε σήμερα για το μείζον ζήτημα του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και για την υποχρεωτική παραπομπή των ασθενών, εκτιμώντας ότι η αναβολή της εφαρμογής του συστήματος των υποχρεωτικών παραπομπών είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ καλεί το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκτιμά ότι «οι διευκρινήσεις του υπουργείο Υγείας, σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εστάλησαν, μετά την παρέμβαση του ΙΣΑ, είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς γίνεται αποδεκτό ότι δεν μπορεί να ισχύσει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους ειδικούς γιατρούς, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Ειδικότερα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, «σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που απέστειλε το υπουργείο, “το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων, θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019, αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού, από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων”».

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας «να καταργήσει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών για να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο γιατρό που έχουν ανάγκη και να αξιοποιήσει το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών».

Τέλος, καλεί τον ΕΟΠΥΥ «να διαμορφώσει αξιοπρεπείς μισθολογικές και επαγγελματικές συνθήκες για τους οικογενειακούς και τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς, προκειμένου ο ιατρικός κόσμος να στελεχώσει το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας».