«Καμπανάκι» για τον ΕΟΠΥΥ από την ΕΣΑμεΑ

Με επιστολή της στον υπουργό υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του, μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 121/9.10.2017 για την Οργανωτική δομή του υπουργείου Υγείας.

Η ΕΣΑμεΑ ανησυχεί ότι η εφαρμογή του εν λόγω Π.Δ. θα αποδυναμώσει πλήρως τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, καθώς του αφαιρούνται όλες οι σημαντικές και βασικές αρμοδιότητες και αλλάζει το σκοπό για τον οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, με τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του, δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις καθώς αυτές θα λαμβάνονται απευθείας από τον υπουργό Υγείας. Ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που προσπαθούν να επιλύσουν τα διάφορα προβλήματά τους απευθείας με την Διοίκηση του Οργανισμού, η νέα διαδικασία προσθέτει περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του. 

Επιπλέον, οι εν λόγω αλλαγές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις σε πληρωμές παρόχων και σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Η ΕΣΑμεΑ καλεί σε επανεξέταση και επαναδιατύπωση του Π.Δ., προκειμένου ο Οργανισμός να πετύχει τη βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργία του και να έχει τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με άμεσες ενέργειες, αντί να εκτίθενται σε επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια.