Καρκινοπαθείς… ταξιδεύουν 500 χιλιόμετρα για να πάρουν τα φάρμακά τους! – Σοκάρει ανακοίνωση σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ

Την απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ., οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να… ταξιδέψουν μέχρι και 500 χιλιόμετρα για να προμηθευτούν τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), παραθέτοντας, μάλιστα, ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Θεσσαλονίκη.

Τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που όμως είναι λίγα και δεν λειτουργούν σε όλους του νομούς της χώρας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «έως και το 2015 τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνταν και από τα Νοσοκομεία και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν μικρότερη. Πέρυσι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευθεί για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξη συστήματος “ραντεβού” ειδοποίησης με sms ή email. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται».

«Η προμήθειά τους κατάντησε σκέτος Γολγοθάς», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 Φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις Διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Αν είναι δυνατόν!».

«Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και για τους ασθενείς είναι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Καθυστερούν την θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και να προμηθευτούν τα φάρμακά τους».

«Πολλές φορές νέοι ασθενείς απευθύνονται σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των νομών για να εκτελέσουν συνταγές χωρίς να καθίσταται εφικτό γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα. Οδύσσεια πραγματική για ταλαιπωρημένους, καταπονημένους, κατάκοιτους ασθενείς».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί «άμεσα τον υπουργό Υγείας να δώσει τέλος σε αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών. Θα πρέπει η χορήγηση να γίνεται από τα Νοσοκομεία προσωρινά σε όποιο νομό της χώρας δεν λειτουργεί φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ έως ότου λειτουργήσει. Φυσικά τα φάρμακα αυτά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και όχι των υγειονομικών μονάδων που καταρρέουν οικονομικά».

Και η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, η οποία ενημερώνει τους ασθενείς που κατοικούν στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ξάνθης και Χαλκιδικής ότι η προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους θα γίνεται από εκεί.