Κορονοϊός: «Μάχη» για τον περιορισμό της διασποράς – Έλεγχοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κάθε 15 μέρες

Η «μάχη» για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, καλά κρατεί. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» σε μια προσπάθεια να προστατευθούν όσο γίνεται καλύτερα οι ηλικιωμένοι που διαβιούν σε κλειστές Μονάδες Φροντίδας. Μετά και το πρόσφατο περιστατικό σε αντίστοιχη δομή φιλοξενίας στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, όπου διαγνώστηκαν 47 κρούσματα (42 σε ηλικιωμένους και πέντε σε εργαζόμενους), αποφασίστηκε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε η Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο περιορισμός των κρουσμάτων σε κλειστές Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι συστηματικοί και τακτικοί έλεγχοι καθώς και η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων σε δομές από τον ΕΟΔΥ διενεργείται σε κλειστές μονάδες που διαβιούν ηλικιωμένοι.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα θέματα που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν:

  • Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ σε ευάλωτες δομές κάθε δύο εβδομάδες.
  • Η επικαιροποίηση του προγράμματος διενέργειας μοριακών τεστ από τον ΕΟΔΥ και ελέγχων τήρησης των πρωτοκόλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας  και την Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή.
  • Η διενέργεια ελέγχων τήρησης μέτρων από τις Υγειονομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών σε μονάδες της αρμοδιότητάς τους.
  • Η αυτόματη επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από τους φορείς ελέγχων στο Υπουργείο Εργασίας κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.

Στη συνεδρίαση που προήδρευσε  η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Αντιστράτηγος Π.Σ ε.α. Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχαήλ Σταυριανουδάκης.