Μυστικές οι συνεδριάσεις της προανακριτικής για τη Novartis – Πρόεδρος της επιτροπής ο Θ. Δρίτσας

Ο Θεόδωρος Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, εξελέγη πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Αντιπρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Επίσης, υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας. Δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή. Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της, που προσδιορίστηκε για τις εξήμισι το απόγευμα της Τρίτης. Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Βορίδης: Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως

«Προσερχόμαστε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και μέλος της ειδικής επιτροπής.

«Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς, με την κατασκευή δήθεν υπόπτων. Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την κυβέρνηση».

Λοβέρδος: Όλα εν κρυπτώ 

«Από το “όλα στο φως” στο “όλα εν κρυπτώ” μια κυβερνητική απόφαση δρόμος», σχολιάζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, την απόφαση να τηρηθεί η αρχή της μυστικότητας. «Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη», αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Βενιζέλος: Η σύσταση της επιτροπής δεν έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο

Αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος που τον αφορά, ζητεί με επιστολή του προς τον ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο πρώην υπουργός Ε. Βενιζέλος. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής, θεωρώντας ότι η σύσταση της δεν έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής, ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών.

Ποιοι βουλευτές συμμετέχουν στην προανακριτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από 10 μέλη, η Ν.Δ. από 5 μέλη και τα υπόλοιπα κόμματα θα έχουν από έναν εκπρόσωπο.

Ειδικότερα:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Δουζίνας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ηγουμενίδης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Σπύρος Λάππας, Χρήστος Μαντάς, Νίκος Παρασκευόπουλος και Βασίλης Τσίρκας.
Από τη Νέα Δημοκρατία οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Σταμάτης.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου.
Από την Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός.
Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Από τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης.
Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.
Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ