Νέα οικονομική ενίσχυση 13,35 εκατ. ευρώ σε 21 δημόσια νοσοκομεία από την Περιφέρεια Αττικής

Με νέα χρηματοδότηση, ύψους 13,35 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και βελτίωση νοσοκομειακού εξοπλισμού ενισχύει το δημόσιο σύστημα Υγείας η Περιφέρεια Αττικής, πρωτοβουλία με την οποία ολοκληρώνεται η πρώτη φάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας με ένα μείγμα εθνικής και κοινοτικής χρηματοδότησης, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, και στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής επιλογής να στηριχθεί έμπρακτα το δικαίωμα όλων των πολιτών στην Υγεία, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υπέγραψε τη νέα πρόσκληση για τη συμμετοχή 21 νοσοκομείων της Αττικής σε σχετική δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) «Αττική 2014-2020».

Η δράση -συνολικού προϋπολογισμού 13.356.880 ευρώ- εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 10 «Ανάπτυξη – Αναβάθμιση Στοχευμένων Κοινωνικών Υποδομών και Υποδομών Υγείας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Με την πρόσκληση, καλούνται να υποβάλουν προτάσεις στο ΠΕΠ «Αττική 2014-2020» τα εξής νοσηλευτικά ιδρύματα: ΓΝΑ Σισμανόγλειο, ΓΝΑ ΚΑΤ, Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας «Η Παμμακάριστος», ΓΝ Παίδων Πεντέλης, ΓΝ Ν. Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» – Πατησίων, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», ΓΝΑ Αλεξάνδρα, ΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας», ΓΝΑ Ιπποκράτειο, ΓΝΑ Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ΕΕΣ, ΓΝΑ «Η Ελπίς», ΝΑ και ΔΝΑ «Ανδρέας Συγγρός», ΓΝΑ «Λαϊκό», ΓΝ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», ΓΝΠ «Τζάνειο», ΠΓΝ «Αττικόν», Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής, η πρόσκληση αυτή έρχεται να συμπληρώσει στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του τομέα Υγείας όπως:

  • η προμήθεια υπερσύγχρονου και απαραίτητου εξοπλισμού για τα νοσοκομεία της Αττικής, κόστους 40,6 εκατ. ευρώ (απόφαση για την οποία μάλιστα χρειάστηκε και νομοθετική ρύθμιση),
  • η προμήθεια νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ κόστους 3,6 εκατ. ευρώ,
  • η προμήθεια εξοπλισμού πρωτοβάθμιας υγείας και Κέντρου Υγείας Κερατσινίου κόστους 9,5 εκατ. ευρώ,
  • η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την κάλυψη επειγουσών ελλείψεων ιατροτεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού των στρατιωτικών νοσοκομείων με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ