Ξανθός: Στόχος να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας το 2019

Το άνοιγμα των κλειστών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και η κάλυψη του κενού στη μετανοσοκομειακή φροντίδα, θα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για το 2019, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση με θέμα «Δημόσιος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στην Υγεία -βήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα – πολιτικές προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο».

Κάνοντας τον απολογισμό, ο  κ.Ξανθός επισήμανε ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν στο 5,2% του ΑΕΠ, έναντι 4,6%, που είχαν πέσει με την κρίση, ενώ πριν από το 2009 ήταν 6,8%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7%-7,2%. «Το δημόσιο σύστημα, παρά τα όσα λέγονται περί κατάρρευσης, είναι όρθιο, λειτουργικό και αξιόπιστο, παρά τα προβλήματα που έχει. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας σταμάτησαν να περικόπτονται από το 2015. Μέχρι το 2015, επί μια πενταετία, είχαμε συνεχή πτωτική τάση, που αθροιστικά έφτασε το 40% και στη φαρμακευτική δαπάνη έφτασε το 62%. Αυτό σταμάτησε το 2015 και μετά είχαμε μικρή αλλά κρίσιμη “ένεση” ανθρώπινων και υλικών πόρων με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας» επισήμανε ο κ.Ξανθός.

Ανέφερε ακόμη ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία το 2016 ήταν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και το ποσό αυτό τώρα έχει πέσει σε κάτω από 300 εκατομμύρια και με τη ροή των πληρωμών σε λίγο καιρό τα νοσοκομεία δεν θα παράγουν πια ληξιπρόθεσμα χρέη και θα μπορούν να αποζημιώσουν τους προμηθευτές εντός τριμήνου.

Όσον αφορά στο θέμα της  φαρμακευτικής πολιτικής, επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός αξιόπιστης αξιολόγησης νέων φαρμάκων. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει για πρώτη φορά ένας μηχανισμός διαπραγμάτευσης της τιμής του φαρμάκου, καθώς και ένα σύστημα κεντρικοποιημένων προμηθειών, το οποίο σιγά- σιγά έχει αρχίσει να οργανώνεται.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα υγείας, το οποίο όμως είναι πολύ νοσοκομειοκεντρικό και ότι σε αυτό συσσωρεύτηκε ο κόσμος μετά τη διαλυτική παρέμβαση που έγινε στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η οποία, όπως είπε, έδιωξε μαζικά 2.500 ειδικευόμενους γιατρούς από το σύστημα υγείας. Παράλληλα επισήμανε ότι με τη ρύθμιση που έγινε δύο εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες απέκτησαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ενισχύονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με 520 προσλήψεις μόνιμων ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ και ότι γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης κρίσιμων τμημάτων των νοσοκομείων, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). «Έχουμε προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε όλη τη χώρα. Και πραγματικά θα βάλουμε ένα στόχο μέσα στο 2019 να ανοίξουμε όλα τα κλειστά κρεβάτια εντατικής, τα οποία βεβαίως έχουν υποδιπλασιαστεί από αυτά τα οποία παραλάβαμε, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που κάποιες περιόδους υπάρχει λίστα που νομίζω ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τόνισε ο κ  Ξανθός.

Παράλληλα, τόνισε  ότι στις προτεραιότητες της επόμενης φάσης θα είναι να καλυφθεί το τεράστιο κενό που υπάρχει στη μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός  Υγείας, Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του τόνισε ότι με την υγειονομική κάλυψη τον ανασφάλιστων έγινε μια θεσμική τομή στην ελληνική κοινωνία. Επισήμανε ότι έγινε η πρώτη μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσει το σύστημα και ότι το 2016 το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της διαχείρισης είχε θετικό πλεόνασμα 35 εκατομμυρίων και το 2017 περίπου 370 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ξεχρεώνει τα χρέη του και ότι από τα 745 ασθενοφόρα έχουν αντικατασταθεί 254. Πρόσθεσε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε  με 954 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και ότι προκηρύχθηκαν συνολικά 19.800 θέσεις στο σύστημα υγείας, εκ των οποίων οι 16.500  προσληφθέντες έχουν αναλάβει υπηρεσία και μένουν οι 700 θέσεις των γιατρών. «Στα υπόλοιπα των ΤΟΜΥ και το πρόγραμμα  Philos, καθώς και οι άλλοι, έχουν αναλάβει υπηρεσία και παραμένουν 3.000, που είναι σε διαδικασία να αναλάβουν» είπε ο κ. Πολάκης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ- Αγγέλα Φωτοπούλου