Οδύσσεια για παιδί που τραυματίστηκε στο κεφάλι – Πέρασε από… 3 νοσοκομεία μέχρι να καταλήξει στο Ρίο

Τα σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη ή τη μη λειτουργία αξονικών τομογράφων σε πολλά νοσοκομεία καυτηριάζει η ΠΟΕΔΗΝ, αναδεικνύοντας την περιπέτεια που έζησε την προηγούμενη βδομάδα ένα μικρό παιδί που τραυματίστηκε στο κεφάλι στην Ακράτα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το παιδί διακομίσθηκε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο του Αιγίου. Χρειάζονταν άμεσα αξονική τομογραφία. Ο αξονικός του νοσοκομείου Αιγίου είναι χαλασμένος. Ως εκ τούτου το νοσοκομείο Αιγίου δεν μπορούσε να περιθάλψει το παιδάκι. Από εκεί διεκομίσθη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο (παίδων) της Πάτρας. Και εκεί ο αξονικός είναι χαλασμένος. Συνεχίστηκε η οδύσσεια του μικρού παιδιού. Διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας Πατρών. Του έγινε αξονική τομογραφία. Όμως εκεί δεν υπήρχε νευροχειρουργός γιατρός (υπηρετεί μόνο ένας στο νοσοκομείο). Το παιδί με νέα διακομιδή βρέθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου και διεγνώσθη η κατάστασή του.

«Ταλαιπωρία όχι μόνο από την έλλειψη αξονικών, αλλά και από την έλλειψη συντονισμού», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν ένα παιδάκι με χτυπήματα στο κεφάλι να γυρνάει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο; 50 Νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν ένα από τα βασικότερα ιατρικά μηχανήματα που είναι ο αξονικός τομογράφος. Στη Δυτική Ελλάδα και στο Νοσοκομείο του Πύργου, ο αξονικός είναι χαλασμένος. Εάν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση των έκτακτων περιστατικών, δυσχεραίνει κατά πολύ η αποκατάσταση της υγείας τους. Έχουν αναγκασθεί γιατροί να κάνουν επεμβάσεις στα τυφλά για να μην χάνουν χρόνο. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση συγκεντρώνει Πρωτογενή Πλεονάσματα».