Οικογενειακός γιατρός: Συνεχίζεται το αλαλούμ με το νέο σύστημα – Διευκρινίσεις από το υπ. Υγείας

Συνεχίζει να προκαλεί «πονοκέφαλο», κυρίως στους πολίτες που αναζητούν εξυπηρέτηση, το νέο σύστημα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τους οικογενειακούς γιατρούς και τα ηλεκτρονικά ραντεβού που ισχύει από σήμερα.

Όπως είναι γνωστό ο πόλεμος μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας για το θέμα των οικογενειακών γιατρών και των υποχρεωτικών παραπομπών των ασθενών μαίνεται εδώ και πολύ καιρό. Μόλις χτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από τους γιατρούς-μέλη του που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενώ στις 12 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αλλαγές, μετά τη σύσσωμη αντίδραση του ιατρικού κόσμου.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο ιατρικός κόσμος «γύρισε την πλάτη» στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού είναι ότι, όπως παραδέχεται και το υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ μόνο 600 οικογενειακοί γιατροί, όταν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι ήταν περίπου 1.700.

Με δεδομένο ότι από σήμερα, 1/8/2018, ξεκίνησε το νέο σύστημα, το υπουργείο Υγείας επανέρχεται στο θέμα, δίνοντας κάποιες διευκρινίσεις, οι οποίες είναι αμφίβολο αν απαντούν στις πολλαπλές αιτιάσεις του ιατρικού κλάδου και κυρίως αν καθησυχάζουν έμπρακτα την κοινωνία, που προσπαθεί να βρει άκρη σε ένα μείζον ζήτημα.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Υγείας, από σήμερα αλλάζει το προηγούμενο «στρεβλό σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς που ως γνωστόν, οι 200 επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων».

  • «Το νέο σύστημα συμβάσεων», εξηγεί το υπουργείο Υγείας, «έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:
  • Τη δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών, έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα.
  • Την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα».

«Με το παλιό σύστημα», υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας, «οι περίπου 1.700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν, οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού».

Πάντως, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Υγείας, το πιο σημαντικό είναι ότι «οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ – των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης – ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».

Και το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, βγαίνει η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεωτικές παραπομπές των ασθενών από οικογενειακούς γιατρούς, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι «το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε, οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό, τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων».

Τέλος, επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας ότι «ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις μονάδες της πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, περιφερειακά ιατρεία) και δευτεροβάθμιας περίθαλψης (νοσοκομεία)».

Δείτε έναν αναλυτικό οδηγό για το νέο σύστημα των οικογενειακών γιατρών – Πώς θα βρείτε οικογενειακό γιατρό – Πώς θα γραφτείτε στο σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού