Ουρές ταλαιπωρίας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Φωτό αρχείου

Ατέλειωτες ουρές σχημάτισαν το πρωί οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε ένα από τα φαρμακεία του Οργανισμού προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Την ταλαιπωρία επέτεινε το χαλασμένο μηχάνημα για τη σειρά προτεραιότητας, αλλά και το μειωμένο προσωπικό, λόγω αδειών, για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, κυρίως ασθενών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός συγκεντρωμένων σημειώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα  φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αυτό  στην Αγίου Κωνσταντίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Εκτός όμως από τις ουρές οι ασφαλισμένοι αντιμετώπισαν, όταν έφτασαν στα ταμεία εξυπηρέτησης του φαρμακείου και τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία μπορούν να προμηθευτούν μόνο από τα εξουσιοδοτημένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου τα φαρμακεία του Οργανισμού παρέμειναν κλειστά λόγω απογραφής με αποτέλεσμα, οι ασφαλισμένοι, στην πλειοψηφία τους βαριά πάσχοντες, να αναγκαστούν να μεταβούν στις 2 Ιανουαρίου στα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία σκευάσματα.

Τα ίδια προβλήματα με τις τεράστιες ουρές αναμονής και ταλαιπωρίας σημειώθηκαν και στα υπόλοιπα φαρμακεία του Οργανισμού.

Υπερεντατική εργασία

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διαθέτουν δωρεάν φάρμακα κόστους χιλιάδων ευρώ για σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος, η πνευμονική υπέρταση και η ανεπάρκεια οργάνων.

Το προσωπικό που στελεχώνει τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εργάζεται σε ομολογουμένως εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς, καθώς λίγοι φαρμακοποιοί και βοηθοί σε κάθε φαρμακείο καλούνται να εξυπηρετήσουν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς.

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ είναι αρκετά διευρυμένο, αφού κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή είναι ανοιχτά από τις 08:00 έως τις 19:00, ενώ μόνο την Τετάρτη κλείνουν από τις 14:00, όμως η υποστελέχωσή τους αυξάνει κατά πολύ τον χρόνο αναμονής στην ουρά, ειδικά όσο μεσημεριάζει.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που διανέμουν φάρμακα υψηλού κόστους είναι συνολικά 29, εκ των οποίων οκτώ βρίσκονται στην Αττική, τρία στη Θεσσαλονίκη και από ένα στον Έβρο, στη Μαγνησία, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Πιερία, στην Κέρκυρα, στη Ροδόπη, στη Φθιώτιδα, στη Λάρισα, στη Λέσβο, στην Αχαΐα, στην Πρέβεζα, στην Ηλεία, στη Ρόδο, στις Σέρρες, στην Τρίπολη και στα Χανιά.