Ο νέος πίνακας παθήσεων που δικαιούνται αναπηρία «επ’ αόριστον»

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, με τον αναθεωρημένο Πίνακα Παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται «επ’ αόριστον».

Ο αναθεωρημένος πίνακας, μετά τις αλλαγές, περιλαμβάνει 132 ασθένειες και η ισχύς του ξεκινά αναδρομικά από την 1/1/2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος πίνακας περιελάμβανε μόνο 43 παθήσεις.

Ο συγκεκριμένος αναθεωρημένος πίνακας θα χρησιμοποιείται, με ισχύ όπως επισημάναμε από 1/1/2018, από ασθενείς που θέλουν να πιστοποιήσουν στα αρμόδια ΚΕΠΑ ότι η διάρκεια της αναπηρίας τους είναι επ’ αόριστον.

Στις προσθήκες που έχουν γίνει, ξεχωρίζουν παθήσεις όπως η Αιμορροφιλία, η Κυστική Ίνωση και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1.

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) τονίζει, πάντως, ότι τα προβλήματα με την πιστοποίηση της αναπηρίας δεν έχουν λυθεί, επισημαίνοντας ότι και από το νέο πίνακα λείπουν παθήσεις και αναπηρίες.

Η ΕΣΑμεΑ ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου με επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας έχει επισημάνει ποιες παθήσεις πρέπει να προστεθούν. Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί να προστεθούν στην κατηγορία των «Ψυχικών Διαταραχών» και οι αναπηρίες που προκύπτουν από γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος (όπως σύνδρομο down – τρισωμία 21, Prader – Willi, σύνδρομο Rett κ.΄΄α.).

Επίσης, ζητά να τροποποιηθεί το σημείο αναφορικά με την επ’ αόριστον κρίση της Νοητικής Υστέρησης και των Διαταραχών αυτιστικού φάσματος, για τις οποίες ορίζεται ότι η κρίση είναι ισόβια μετά την ηλικία των 17 ετών και τουλάχιστον δύο κρίσεις. Ζητείται να καταργηθεί το ηλικιακό όριο και να ορίζεται η επ’ αόριστον αναπηρία από την πρώτη κρίση.

Δείτε την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης με το νέο πίνακα παθήσεων για μη αναστρέψιμες περιπτώσεις αναπηρίας:

10_MAI_2018_MH_ANASTRAPSIMES_PATHISEIS