Παράλειψη πρωινού και βραδινό φαγητό λίγο πριν τον ύπνο είναι συνδυασμός που σκοτώνει μετά από έμφραγμα

Οι άνθρωποι που τείνουν να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε βραδινό λίγο πριν κοιμηθούν, παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στη Βραζιλία, την πρώτη που μελέτησε αυτές τις διατροφικές συνήθειες σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας European Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο και υιοθετούν τις δύο αναφερόμενες κακές διατροφικές συνήθειες, έχουν τέσσερις με πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, να πάθουν και άλλο έμφραγμα ή να εμφανίσουν πόνο στο στήθος (στηθάγχη) μέσα στις επόμενες 30 μέρες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο…

Στην έρευνα, με επικεφαλής τον δρ Μάρκος Μινικούτσι, από το Πανεπιστήμιο του Σαν Πάολο, συμμετείχαν 113 ασθενείς με μέση ηλικία 60 ετών. Όλοι είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διότι είχαν υποστεί σοβαρό οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ανάρρωση ήταν δυσκολότερη για τους ασθενείς που παρέλειπαν το πρωινό και έτρωγαν για βράδυ λίγο προτού κοιμηθούν.

Ο επικεφαλής της έρευνας προτείνει το πρωινό να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα, ενώ για το βραδινό είναι ανάγκη να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δυο ώρες μεταξύ της κατανάλωσής του και του ύπνου.