Παρέμβαση ΕΟΦ για την «έκρηξη» διαφημίσεων που προωθούν «θαυματουργά» προϊόντα

Την παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) προκάλεσε η υπερβολική διαφημιστική προβολή από Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα «προϊόντων» στα οποία αποδίδονται «θαυματουργές» ιδιότητες.

Ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «μόνο τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Οποιαδήποτε αναφορά άλλων προϊόντων με τις ως άνω ιδιότητες είναι παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς πρόκειται κατ’ ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας».

«Όσον αφορά σε συμπληρώματα διατροφής που αφορούν στην πλειονότητα των παρανόμως προβαλλομένων και διαφημιζομένων προϊόντων, επισημαίνεται ότι είναι απλά διατροφικά προϊόντα, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας υγιών καταναλωτών. Η διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί να περιέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, ούτε να υπονοείται ότι τα συμπληρώματα μπορούν να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη και ποικίλη δίαιτα, ενώ το γεγονός ότι στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών».

Σημειώνεται ότι για το χρονικό διάστημα 2016-2018 ο ΕΟΦ, ασκώντας κατασταλτικό έλεγχο έχει επιβάλει κυρώσεις σε 100 τέτοιου είδους προϊόντα.

Τέλος, προς ενίσχυση του έργου ζητήθηκε από τον ΕΟΦ η συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών εθνικής και τοπικής εμβέλειας με την αποστολή σχετικής επιστολής.