Πιο αποτελεσματική η διακοπή του καπνίσματος όταν επιχειρείται από ζευγάρια…

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κόψουν μαζί το κάπνισμα, έχουν εξαπλάσια πιθανότητα επιτυχίας, σε σχέση με τα άτομα που το επιδιώκουν μόνα τους, σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς,
η Μάγδα Λαμπρίδου, του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial) του Λονδίνου. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Euro-Prevent 2019 (Ευρω-Πρόληψη).

Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Οι μισοί από τους ασθενείς με καρδιοπάθειες καπνίζουν και το 90% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου είναι καπνιστές. Έχει διαπιστωθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει περίπου στο μισό τον κίνδυνο…

Στη νέα έρευνα πήραν μέρος 222 καπνιστές, καθώς και οι σύντροφοί τους (99 καπνιστές, 40 πρώην καπνιστές και 83 μη καπνιστές), που ήσαν παντρεμένοι ή συζούσαν. Τα ζευγάρια παρακολούθησαν ένα από τέσσερα διαφορετικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος, διάρκειας 16 εβδομάδων. Στα προγράμματα αυτά προσφέρονταν υποκατάστατα νικοτίνης με ειδικά τσιρότα και τσίχλες ή με το συνταγογραφούμενο φάρμακο βαρενικλίνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά το τέλος του προγράμματος, το 64% των καπνιστών και το 75% των συντρόφων τους διέκοψαν το κάπνισμα (έναντι μηδενικού ποσοστού και 55% αντίστοιχα πριν το πρόγραμμα). Το ποσοστό όσων διέκοψαν το κάπνισμα, ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στα ζευγάρια που προσπάθησαν να το κόψουν μαζί -σχεδόν 6πλάσιο- από ό,τι μεταξύ των ατόμων που επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο χωριστά.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ