ΠΟΕΔΗΝ: Παράνομα το ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα χρησιμοποιεί ιδιωτικά ασθενοφόρα – Δείτε τα ντοκουμέντα!

Σε μια ακόμα σημαντική καταγγελία προχώρησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποκαλύπτοντας, με σχετικά έγγραφα μάλιστα, ότι στην Κέρκυρα το ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης προσωπικού «χρησιμοποιεί» παράνομα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ιδιωτικά ασθενοφόρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, οι οποίοι καλούνται κάθε φορά να βάλουν και βαθιά το χέρι στην τσέπι!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «στο νησί της Κέρκυρας επιχειρούν δύο ασθενοφόρα αντί για πέντε σε κάθε βάρδια που χρειάζονται προκειμένου οι διακομιδές να γίνονται με ασφάλεια λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, του μεγάλου πληθυσμού και το πλήθος τουριστών που το επισκέπτονται. Λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί. Τι λύση βρήκαν οι διοικούντες του ΕΚΑΒ για να επιλύσουν το μείζον ζήτημα των διακομιδών επειγόντων περιστατικών και του συνόλου των δευτερογενών διακομιδών; Ανάρτησαν κατάλογο εντός του ΕΚΑΒ (σ.σ. δείτε τη σχετική φωτό-ντοκουμέντο) με ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία στέλνουν στους ασθενείς όταν λαμβάνουν κλήση για διακομιδή. Άκρως παράνομη πράξη με την συνέργεια της διοίκησης του ΕΚΑΒ».

«Με τη σφραγίδα της διοίκησης του ΕΚΑΒ και του υπουργείου Υγείας», τονίζεται στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, «ιδιωτικοποιούνται οι διακομιδές με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία και ειδικά των ανήμπορων ανθρώπων. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές το θέμα των ιδιωτικών ασθενοφόρων. Οι ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να ανταπεξέλθει στις δευτερογενείς διακομιδές, αναζητούν πελατεία στα νοσοκομεία. Οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ρητώς, όμως, αναφέρεται στους νόμους ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο».

Και η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση πλέον είναι τόσο ανεξέλεγκτη που τα ιδιωτικά ασθενοφόρα κάνουν και επείγοντα περιστατικά. Πράγμα το οποίο απαγορεύεται, καθώς η παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας έχει ανατεθεί στο πεδίο δράσης και επιχειρησιακής λειτουργίας του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Στο Παράρτημα Ιωαννίνων όμως όπως φαίνεται δεν ισχύουν οι νόμοι. Με εσωτερικά έγγραφα τα οποία κοινοποιούμε, παρέχονται οδηγίες στον εκάστοτε τηλεφωνητή – διαβιβαστή του ΕΚΑΒ για συνεργασία με ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στην Κέρκυρα».

«Αναφέρει σχετικά το έγγραφο: “Σε περίπτωση αδυναμίας για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επικοινωνούμε με τους οδηγούς των παραπάνω κλινικών, οι οποίοι δύναται προαιρετικά να εξυπηρετήσουν το περιστατικό (και το ΕΚΑΒ) ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΟΠΩΣ: ΑΝΑΚΟΠΕΣ, ΤΡΟΧAΙΟ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ”. Το ίδιο το έγγραφο είναι σε γνώση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας από τις 4/6/2018», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Η κατάσταση πλέον έχει γίνει επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία. Όταν το ίδιο το ΕΚΑΒ συνεργάζεται και προωθεί στον “ιδιώτη” την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών έχουμε εκ των έσω αλλοίωση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Υγείας (ιδιωτικοποίηση του συστήματος)».

Η ΠΟΕΔΗΝ στην καταγγελία της πάει και ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι «αφού το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί κάποιες φορές στα επείγοντα, το νοσοκομείο της Κέρκυρας έχει ασθενοφόρο μόνο 2 βάρδιες την εβδομάδα, ποιος εξυπηρετεί τα μη επείγοντα; Δηλαδή, τις επανεξετάσεις, εξιτήρια κ.λπ; Προφανώς και αυτά στο πλαίσιο της συνεργασίας εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά, αναγκάζοντας έτσι τον πολίτη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη!».

Τα ερωτήματα που θέτει στη συνέχεια στην καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ είναι σοβαρά και ζητούν επιτακτικά απαντήσεις:

  • «Γιατί μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΚΑΒ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχουν λάβει τα μέτρα που προτείνονται στην σχετική έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας υγείας για την παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές;
  • Γιατί η Κέρκυρα έχει αφεθεί στην τύχη της και μόνο 2 ασθενοφόρα επιχειρούν σε καθημερινή βάση σε ένα από τα πιο τουριστικά και πολυπληθή νησιά της χώρας.

Σε πολλές περιοχές που το ΕΚΑΒ έχει περιορισμένη κάλυψη, ειδικά στα νησιά, εκεί τα ιδιωτικά ασθενοφόρα κάνουν πάρτι», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Και τιμωρία συνδικαλιστή που διαμαρτυρήθηκε για το θέμα

Στη συνέχεια της καταγγελίας της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στην τιμωρία συνδικαλιστή στο νοσοκομείο του Κιλκίς επειδή διαμαρτυρήθηκε για την ταλαιπωρία των ασθενών στις δευτερογενείς διακομιδές.

«Οι γιατροί του νοσοκομείου εγγράφως αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα των δευτερογενών διακομιδών. Καλούν το ΕΚΑΒ και δεν έρχεται ποτέ. Περιμένουν να γίνει η διακομιδή πάνω από 48 ώρες. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά ασθενοφόρα, επιβαρυνόμενοι με μεγάλα ποσά για τη διακομιδή που είναι ευθύνη του κράτους».

«Παρενέβη ο γενικός γραμματέας του Σωματείου του Γ.Ν. Κιλκίς στη Διευθύντρια του ΕΚΑΒ τηλεφωνικώς για να διορθωθεί η κατάσταση στις δευτερογενείς διακομιδές και τιμωρήθηκε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου με 15 ημέρες στέρησης μισθού. Πρωτοφανής συνδικαλιστική δίωξη. Ντροπή για τη δημοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δείχνει πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους εκπρόσωπους των εργαζόμενων. Ζητήσαμε από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει για την ανάκληση της ποινής», καταλήγει η ανακοίνωση – καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε την παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο Υγείας για την τιμωρία του συνδικαλιστή του νοσοκομείου Κιλκίς:

17_IOYL_2018_POEDHN_KILKIS