ΠΟΕΔΗΝ: Το υπουργείο λέει ψέματα για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς!

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και του υπουργείου Υγείας. Με τον αριθμό των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική να ανεβαίνει σήμερα στους 93, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο πως ναι μεν η 78χρονη που κατέληξε είχε υποστεί εγκαύματα από τη φωτιά στο Μάτι, αλλά είχε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Σισμανόγλειο.

Μετά τις χθεσινές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, πως η κυβέρνηση παίζει «κρυφτό» με τον αριθμό των τραυματιών, με στόχο να αποκρυφτεί το μέγεθος της καταστροφής, ο αριθμός των θυμάτων και η έλλειψη κλινών στις εντατικές, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έρχεται σήμερα να καταγγείλει εκ νέου πως το υπουργείο Υγείας λέει ψέματα, με τελευταίο παράδειγμα την άτυχη ηλικιωμένη.

Όπως καταγγέλλεται, η 78χρονη γυναίκα που κατέληξε έπειτα από 17 ημέρες στο νοσοκομείο, δεν νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά βρισκόταν σε απλό θάλαμο νοσηλείας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική…

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ με τίτλο «Δεν μας αξίζει τέτοιος υπουργός Υγείας στη χώρα μας» έχει ως εξής:

«Θαυμάστε έναν υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα που ενώ θα έπρεπε να είναι ταπεινός και να κλαίει τα θύματα της τραγωδίας, να επισκέπτεται τα Νοσοκομεία εκ της θέσης του και να συνομιλεί με τραυματίες, ασκεί πολιτική βρίζοντας τους πάντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν το έπραξε!!! Φοβάται!!!

Εκδίδουμε ανακοίνωση με συγκεκριμένα στοιχεία για το χρονικό διακομιδής των τραυματιών και των νεκρών στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, για την εξαφάνιση των βιβλίων συμβάντων, για τα λάθη στην υγειονομική διαχείριση των εγκαυματιών, για τα ψέματα στον αριθμό νοσηλευόμενων εγκαυματιών στις ΜΕΘ και το μόνο που κάνει είναι να απαντάει υβρίζοντας με λόγια πεζοδρομίου τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

Επί των καταγγελιών σιγή ιχθύος!!!

Όσα καταγγείλαμε για τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και ΜΑΦ επιβεβαιώνονται από παντού.

Γιατί η διαχείριση των τραυματιών από τις φωτιές που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν γίνεται από το ΕΚΑΒ όπως των άλλων ασθενών και γίνεται εκ των ενόντων στα Νοσοκομεία;

Κρύβουν τις ανάγκες για νοσηλεία λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.  Ευτυχώς οι Αυστραλοί γιατροί κινητοποίησαν την ομογένεια η οποία δώρισε στο πλεονασματικό Νοσοκομείο Θριάσιο ένα σύγχρονο ηλεκτρικό δερμοτόμο.

Έπεσαν βαριά στον Πολάκη τα χρήματα που θα πληρώσει στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και την ΠΟΕΔΗΝ.

ΑΘΗΝΑ 9/8/2018 – ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 612

Για την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ».

Σοβαρά λάθη και παραλήψεις

Είχε προηγηθεί χτεσινό Δελτίο Τύπου από την ΠΟΕΔΗΝ (Αρ. Πρωτ. 604) όπου γινόταν καταγγελία με συγκεκριμένες αναφορές σε «σοβαρά λάθη και παραλήψεις από το υπουργείο Υγείας στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης κατά την πύρινη λαίλαπα». Συγκεκριμένα σημειώνονταν:

  • Σοβαρά λάθη και παραλήψεις από το υπουργείο Υγείας στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης κατά την πύρινη λαίλαπα παρότι ο κος Πολάκης έμεινε 36 ώρες ξάγρυπνος.
  • Κρυφτούλι με τους νοσηλευόμενους εγκαυματίες στις ΜΕΘ, για να κρύψουν το μέγεθος της καταστροφής, τον αριθμό των νεκρών και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ.
    Σήμερα (σ.σ. χθες) νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 8 ασθενείς από τις φωτιές. Θριάσιο 1, ΚΑΤ 2, Ευαγγελισμός 5. Επίσης νοσηλεύονται 6 στη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου με πολύ σοβαρά εγκαύματα. Σύνολο 14. Κάποιοι σε κατάσταση μη αναστρέψιμη. Σε ΜΕΘ στην αρχή νοσηλεύονταν 11 ασθενείς. «Έφυγαν» πάνω από 10 συνεχίζουν όμως να νοσηλεύονται 8…
  • Πλην των νεκρών, δεκάδες σοβαρά εγκαυματίες διακομίσθηκαν στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία της Αττικής και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής πριν συνεδριάσει το συντονιστικό της κυβέρνησης.
  • Κρύφτηκαν, εξαφανίστηκαν τα βιβλία καταγραφής συμβάντων εκείνη τη νύκτα από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας που υποδέχθηκαν τους εγκαυματίες. Γιατί;

Αφού γινόταν εκτενής αναφορά στο χρονικό των διακομιδών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ κατέληγε:

«Εκείνες τις τραγικές ώρες τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής ήταν σαν να βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη και χειρότερα. Και όμως ο κος Πολάκης -όπως δηλώνει- είχε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς. Οι δεκάδες τραυματίες; Οι Υγειονομικές Μονάδες συνεχώς επικοινωνούσαν με το επιχειρησιακό κέντρο της υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το υπουργείο Υγείας.

Ο κος Πολάκης γνώριζε για τους νεκρούς και για το μεγάλο αριθμό τραυματιών από τις φωτιές που διακομίζονταν στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, πολύ πριν το σόου της κυβέρνησης στο συντονιστικό.

Κρύβουν την πραγματικότητα. Γι’ αυτό εξαφάνισαν τα βιβλία καταγραφής συμβάντων εκείνη τη νύκτα.

…Μετά από τέτοιες καταστροφές που αφήνουν πίσω τους δεκάδες τραυματίες και νεκρούς θα πρέπει να μην κρύβονται κάτω από το χαλί τα προβλήματα.

Υπήρξαν σοβαρά διαχειριστικά λάθη και κυβερνητικές παραλήψεις στην υγειονομική περίθαλψη των εγκαυματιών και τραυματιών (καρδιολογικά, αναπνευστικά κ.ά.) εκείνο το μοιραίο βράδυ. Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας δεν διορθώνεται με ψέματα. Δεν πρόκειται να διορθωθεί εφόσον συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές των Υψηλών Πρωτογενών Πλεονασμάτων.

Η αυτοαποθέωση των υπουργών της κυβέρνησης για το πόσο καλά τα έκαναν προκαλούν θλίψη και οργή. Τη στιγμή που θρηνούμε δεκάδες νεκρούς και δίνουν τη μάχη για τη ζωή αρκετοί ακόμη τραυματίες.

Σε τέτοιες φονικές πυρκαγιές με δεκάδες τραυματίες και νεκρούς το πρώτο που είναι απαραίτητο σε ένα σύστημα Υγείας είναι η λειτουργία επαρκούς αριθμού κλινών ΜΕΘ.

Στο ΕΣΥ, με βάση τα Νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3.000 κλίνες ΜΕΘ.
Λειτουργούν 420 και υπάρχουν εξοπλισμένες άλλες 150, που είναι κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ψέματα οι ισχυρισμοί του υπουργού ότι λειτουργούν 570 κλίνες ΜΕΘ. Πού τις βρήκε; Περιμένουμε να μας δώσει αναλυτικά στοιχεία ανά Νοσοκομείο.

Τα καλοκαίρια, λόγω απολυμάνσεων των ΜΕΘ, λειτουργούν 370 κλίνες ΜΕΘ κατά μέσο όρο κάθε φορά στα Νοσοκομεία. Γι’ αυτό υπάρχουν οι λίστες αναμονής, παρότι οι ανάγκες μειώνονται.
Τη Δευτέρα 23/7/2018 τις ώρες που κατέστρεφε η φωτιά και είχαμε τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση και νεκρούς, η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ ήταν ήδη 35 από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Λίστα την οποία διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη Κλινική ΜΕΘ να υποδεχθεί τους τραυματίες της πύρινης λαίλαπας.

Η διαχείριση των εγκαυματιών που έχρηζαν νοσηλείας σε ΜΕΘ δεν έγινε από το ΕΚΑΒ όπως θα έπρεπε. Δεν εγγράφηκαν στη λίστα αναμονής όπως οι άλλοι ασθενείς που περιμένουν σε σοβαρή κατάσταση για τη νοσηλεία σε ΜΕΘ. Έτσι έκρυψαν τις μηδενικές διαθέσιμες κλίνες. Το συντονισμό ανέλαβαν τα Νοσοκομεία (διοικήσεις, εντατικολόγοι, θεράποντες ιατροί), το ΕΚΕΠΥ και το υπουργείο Υγείας. Προφανώς για να μη γίνεται γνωστό ότι υπάρχουν και άλλοι εγκαυματίες που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ και δεν βρίσκουν κρεβάτι.

Διασωλήνωμένοι ασθενείς εγκαυματίες που έχρηζαν νοσηλείας σε ΜΕΘ έμειναν δύο 24ωρα εκτός και μετά βρήκαν κρεβάτι (ΚΑΤ). Δύο ασθενείς νοσηλεύθηκαν στη ΜΑΦ του Θριασίου και μετά στη ΜΕΘ, όπου και κατέληξαν. Εγκαυματίες σε σοβαρή κατάσταση εξυπηρετήθηκαν σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού που ήταν κλειστή για απολύμανση. Άνοιξε και σωστά εκείνο το βράδυ, αφού δεν υπήρχαν κενές κλίνες ΜΕΘ σε άλλα Νοσοκομεία.
Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετήθηκαν οι εγκαυματίες της φωτιάς παίρνοντας τη σειρά από άλλους διασωληνωμένους ασθενείς (σύνολο 35) που ήταν στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για ΜΕΘ (καθημερινά βρίσκονται πάνω από 30).

Εάν είχαν πιο έγκαιρα ανασυρθεί από τις φλόγες οι δεκάδες νεκροί και χρειάζονταν ΜΕΘ που θα έβρισκαν;

Πώς θα μάθουμε αν ακόμη και σήμερα εγκαυματίες που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ όταν το υπουργείο Υγείας δεν δίνει επίσημα στοιχεία και τα κρύβει. Έφυγαν αρκετοί ασθενείς εγκαυματίες από τις ΜΕΘ (τουλάχιστον δέκα) άλλοι επειδή κατέληξαν και άλλοι επειδή σταθεροποιήθηκε η υγεία τους. Παρά ταύτα ο αριθμός νοσηλευόμενων εγκαυματιών στις ΜΕΘ είναι οκτώ (8) – Ευαγγελισμός 5, ΚΑΤ 2, Θριάσιο 1. Το υπουργείο Υγείας λέει έξι (6)… Επίσης έξι (6) νοσηλεύονται στη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων του Θριασίου σε σοβαρή κατάσταση.

Επικοινωνιακοί χωρισμοί για να κρύψουν το μέγεθος της καταστροφής, τον αριθμό των νεκρών και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Με την ακινητοποίηση της λίστας για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα οι εγκαυματίες, άλλοι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση που ήταν ήδη στη λίστα αναμονής μπορεί να έχασαν τη ζωή τους».