Ποιες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Σημαντικές αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική φέρνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, για την αξιολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων, καθώς με διατάξεις του συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Υπήρχε θεσμικό έλλειμμα στην αξιολόγηση των φαρμάκων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, παρουσιάζοντας σήμερα τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου, για το οποίο θα γίνει διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Κορμό του νέου σχεδίου νόμου αποτελεί η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα αποτελείται από 11 τακτικά μέλη και θα έχει ως έδρα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Στόχος για το 2018 είναι να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής οργανισμός που θα αναλάβει το έργο της αξιολόγησης.

Τα βασικά κριτήρια της επιτροπής για την αξιολόγηση των φαρμάκων, είναι το κλινικό όφελος, η σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα και θεραπείες, η αξιοπιστία των κλινικών μελετών, το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους και η επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Με το νέο σχέδιο νόμου, δίνεται στην Επιτροπή η δυνατότητα όχι μόνο της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων, αλλά και η επαναξιολόγηση φαρμάκων που έχουν ήδη αξιολογηθεί και βρίσκονται στην θετική λίστα. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, «θα μπορούν να επαναξιολογηθούν, κυρίως τα πιο πρόσφατα φάρμακα».

«Ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την απόφαση της επιτροπής», αλλά ο Α. Ξανθός διερωτήθηκε, «ποιος υπουργός θα έκανε κάτι τέτοιο, όταν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση από την επιτροπή και ακόμα περισσότερο όταν το φάρμακο αυτό είναι αναγκαίο για τους ασθενείς. Προφανώς δεν πρόκειται να βάλουμε κριτήρια κοινωνικής αναλγησίας στην επιτροπή που θα εγκρίνει τα φάρμακα. Προτεραιότητα μας είναι οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε αυτό το σύστημα».

Ο στόχος είναι η επιστημονικά ορθή, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα, τόνισε ο Α. Ξανθός και απαντώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε: «Δεν θα επιβαρυνθεί ο χρόνος έγκρισης ενός νέου φαρμάκου από την παρουσία της Επιτροπής».

Η Επιτροπή θα μπορεί να δέχεται και να ακούει τους συλλόγους των ασθενών, πιο απλά να τους συμβουλεύεται, καθώς είναι και οι άμεσοι αποδέκτες των αποφάσεών της, αλλά χωρίς να συμμετέχουν σ΄ αυτή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, πως με το νέο νομοσχέδιο γίνεται αξιολόγηση των φαρμάκων, διαπραγμάτευση από την Επιτροπή διαπραγμάτευσης για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές από αυτές που δίνει η φαρμακοβιομηχανία και ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα πηγαίνουν στους ασθενείς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Μετά την διαπραγμάτευση που έγινε με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για τις τιμές στα φάρμακα της ηπατίτιδας C, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη, ο Α. Ξανθός αποκάλυψε, ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και σύντομα το υπουργείο θα έχει χαμηλότερες τιμές για τα φάρμακα για το Μελάνωμα και τη Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις. «Σε συνεννόηση με τους δανειστές εκτιμούμε ότι πρέπει να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική», είπε ο Α. Ξανθός και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι να αναθεωρηθεί το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν είναι του παρόντος, αλλά η δαπάνη αυτή είναι ανεπαρκής για να καλύψει το αυξανόμενο κόστος των νέων φαρμάκων, αλλά και τις ανάγκες των ασθενών».