Προσφυγή του ΙΣΑ στον εισαγγελέα για τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή

Στον εισαγγελέα προσφεύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την αλόγιστη, χωρίς ιατρική συνταγή, χορήγηση αντιβιοτικών στον πληθυσμό.

Στην αναφορά του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία, ένα πρόβλημα που πολλές φορές έχει επισημανθεί και από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία να λαμβάνει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπισή του.

«Εξακολουθούμε να διατηρούμε την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι «το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον μεμονωμένο ασθενή, αφορά κυρίως τη Δημόσια Υγεία. Μικρόβια που έτσι καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται».

«Αποτελεί πάγια πεποίθηση του ΙΣΑ, ότι δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς και αμέτοχοι όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να λάβουν τα σωστά μέτρα, να ελέγχουν και τα τιμωρούν εκείνους που διαθέτουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, εκθέτοντας τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο, καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.