Πρωτοποριακό μηχάνημα για την αντιμετώπιση και θεραπεία ογκολογικών νοσημάτων σε δημόσιο Νοσοκομείο

Εγκαινιάσθηκαν χτες οι νέες τριώροφες κτιριακές εγκαταστάσεις, εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος Αρεταίειου – Αιγινήτειου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις θα φιλοξενήσουν εξωτερικά ιατρεία της Νευρολογικής και Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο ισόγειο και Κλινικές και Τμήματα αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου στον 1ο και 2ο όροφο, για την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Στον υπόγειο χώρο του κτιρίου θα εγκατασταθεί σύστημα Ρομποτικής Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας. Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (stereotactic radiosurgery) είναι μια αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης καλοήθων παθήσεων του εγκεφάλου, στην οποία η ακτινοβολία συγκεντρώνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή με ακρίβεια χιλιοστού μέσα στη βλάβη (π.χ. στον όγκο εγκεφάλου), αλλά όχι στον υγιή εγκέφαλο που την περιβάλλει. 

Το πρωτοποριακό αυτό ιατρικό μηχάνημα, που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας αποτελεί δωρεά της Ελένης Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση. 

Όπως τόνισε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αθανάσιος  Δημόπουλος, εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις: «Πρόκειται για το πρώτο μηχάνημα που τοποθετείται σε δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα μας και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση και θεραπεία ογκολογικών νοσημάτων του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και όλου του σώματος. Το σύστημα CyberKnifeSRS έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDAapproval) για στερεοτακτικές ακτινοχειρουργικές εφαρμογές σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα»…

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εφορίας των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο καθηγητής Γεώργιος Πολυμενέας και οι διευθυντές της Ψυχιατρικής και της Νευρολογικής Κλινικής, καθηγητές Χ. Παπαδημητρίου και Λ. Στεφανής, αναφέρθηκαν αναλυτικότερα στη σημασία των νέων εγκαταστάσεων και στη θετική επίδρασή τους τόσο στη δημόσια υγεία, ευρύτερα, όσο και στην εκπαίδευση των φοιτητών και στην έρευνα για την Ιατρική Σχολή. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ