ΠΦΣ: Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους εμβολιασμούς των παιδιών το υπ. Υγείας

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «αμφίσημη» την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των παιδιών πριν εγγραφούν στο σχολείο και καλεί τα να συναρμόδια υπουργεία ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Όπως αναφέρει «Ανησυχία έχει προκαλέσει η  αμφίσημη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των παιδιών πριν εγγραφούν στο σχολείο τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και κρίσιμος κόμβος στην αλυσίδα διάθεσης των εμβολίων, καλεί τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Οι εμβολιασμοί των παιδιών είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί αφού συνιστούν μείζονα παρέμβαση  Δημόσιας Υγείας στη Χώρα μας, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της ιλαράς και άλλων νοσημάτων λόγω μη εμβολιασμού. Η πολιτεία και τα αρμόδια όργανα οφείλουν να ενημερώσουν υπεύθυνα την ελληνική κοινωνία για τα οφέλη του εμβολιασμού, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να εξασφαλίσουν την  πρόσβαση όλων των παιδιών στους εμβολιασμούς και με αποφασιστικό τρόπο να κλείσουν τα όποια παράθυρα για την ακύρωση της επιτυχίας του στόχου για καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών».

«Στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας δεν χωρούν αμφισημίες και δισταγμοί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να υπενθυμίσουμε πως η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού σχολείου ορίζει πως είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. Ενώ σε συμπληρωματική ανακοίνωση αναφέρεται πως είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π. 161682/22-12-2008 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γι’ αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους». Διευκρινίζεται δε σε επιστολή που εστάλη προς τις σχολικές μονάδες πως «οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης»…

Όπως επισημαίνει και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η διευκρινιστική εγγύκλιος «είναι ανεπαρκής και μη ανταποκρινόμενη στις παρούσες συνθήκες και δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό».