Π.Ο.Υ.: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι προσβάλλονται από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις κάθε μέρα!

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο (1.000.000) κρούσματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων καταγράφονται κάθε μέρα στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συνιστά απαραιτήτως τη χρήση προφυλακτικού ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή τους.

Στη νέα έκθεση, ο ΠΟΥ απαριθμεί τις τέσσερις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις στα άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών: χλαμύδια, γονόρροια (ή βλεννόρροια), σύφιλη και τριχομονάδες.

Αυτά τα τέσσερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν κάθε χρόνο περισσότερα από 376 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την υγεία, βασιζόμενος στα τελευταία στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2012.

«Διαπιστώνουμε μια ανησυχητική απουσία προόδου στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στον κόσμο», δήλωσε ο δρ Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Είναι ένα προειδοποιητικό σήμα υπέρ μιας συντεταγμένης προσπάθειας για να επιτραπεί σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των σοβαρών ασθενειών».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, το 2016 υπήρχαν 127 εκατομμύρια νέα κρούσματα χλαμυδίων, 87 εκατ. κρούσματα γονόρροιας, 6,3 εκατ. κρούσματα σύφιλης και 156 εκατ. κρούσματα τριχομονάδων. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΝΜ) μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν, αλλά όπως δεν εκδηλώνονται όλα με συμπτώματα – εκτός από τη γονόρροια – οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι έχουν προσβληθεί…

Τα ΣΜΝ εξαπλώνονται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, του πρωκτικού και του στοματικού σεξ. Ορισμένα – συμπεριλαμβανομένων των χλαμυδιών, της γονόρροιας και της σύφιλης – μπορούν επίσης να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ή, στην περίπτωση της σύφιλης, μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα ή προϊόντα αίματος και ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.

Τα ΣΜΝ μπορούν να προληφθούν μέσω ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της σωστής και συνεπούς χρήσης προφυλακτικών και της εκπαίδευσης σεξουαλικής υγείας.

Αν οι λοιμώξεις αυτές δεν διαγνωστούν ή δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και επακόλουθα μακροπρόθεσμα, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις, αποβολές και αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV. Μόνο η σύφιλη προκάλεσε σχεδόν 200.000 θνησιγενή βρέφη το 2016, γεγονός που την καθιστά μία από τις κύριες αιτίες απώλειας βρεφών παγκοσμίως.  

«Μετά την τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012, δεν υπάρχει καμιά αξιοσημείωτη μείωση στα ποσοστά των νέων κρουσμάτων ή αυτών που ήδη υπάρχουν», παραδέχεται ο ΠΟΥ. Κατά μέσο όρο, σχεδόν ένα άτομο στα 25 παγκοσμίως έχει τουλάχιστον μια από αυτές τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ενώ συχνά έχει προσβληθεί και από άλλες ταυτόχρονα.

Ο Τιμ Τζινκς, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome Trust είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, με δεδομένο ότι ορισμένα αντιβιοτικά καθίστανται λιγότερο δραστικά λόγω της ανθεκτικότητας στα φάρμακα. «Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γονόρροιας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις της αποκαλούμενης σούπερ-γονόρροιας, οι οποίες πρακτικά είναι αδύνατον να θεραπευτούν», τονίζει.

«Θεωρούμε ότι είναι μια επιδημία κρυφή, σιωπηλή, επικίνδυνη», είπε η Μέλανι Τέιλορ, σε συνέντευξη Τύπου εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Ο ΠΟΥ συνιστά στα «σεξουαλικά ενεργά» άτομα να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις γι’ αυτές τις ασθένειες και να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Συνιστά επίσης στις εγκύους να κάνουν τεστ για σύφιλη και τον ιό HIV.

Πηγή: Δελτίο ΠΟΥ – ΑΠΕ/ΜΠΕ