Σκάνδαλο Lactalis: Γαλλικές αλυσίδες πουλούσαν βρεφικό γάλα που έπρεπε να αποσύρουν!

Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με τα μολυσμένα βρεφικά γάλατα της γαλλικής Lactalis, αφού σήμερα πολλές αλυσίδες ανακοίνωσαν ότι συνέχισαν να πουλάνε τα μολυσμένα με σαλμονέλα προϊόντα, ενώ έπρεπε να τα αποσύρουν από την αγορά, ενώ ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Στεφάν Τραβέρ, έκανε λόγο για «μεγάλη δυσλειτουργία»(sic) στις διαδικασίες ανάκλησης.

«Πρόκειται για μια μεγάλη δυσλειτουργία στη διαδικασία απόσυρσης/ανάκλησης από τους διαχειριστές, στους οποίους ανήκει η ευθύνη», δήλωσε ο υπουργός στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση της διεθνούς έκθεσης αγροτικών προϊόντων που αναμένεται να διεξαχθεί από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όπως κάθε χρόνο, στο Παρίσι.

Ο υπουργός κάλεσε στη συνέχεια τους διαχειριστές, «τον καθένα από αυτούς, τους βιομηχάνους, τους μεσάζοντες, τους διανομείς (…) να ρίξουν άπλετο φως στις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν και να βεβαιωθούν ότι πλέον κανένα από τα προϊόντα που αφορούσε η υπόθεση αυτή δεν βρίσκεται στην αγορά και δεν βρίσκεται στα καταστήματα».

«Οφείλουμε να βρούμε εξηγήσεις για τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, να απαντήσουμε στο γιατί παρέμεναν προϊόντα, που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από την πώληση, στα ράφια των καταστημάτων. Πρέπει να εξευρεθούν τα μέσα για να μην επαναληφθούν καταστάσεις αυτού του είδους», υπογράμμισε.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα είναι «ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τις συνθήκες επανάληψης της δραστηριότητας του εργοστασίου», πρόσθεσε.

«Μέχρι σήμερα δεν μπορεί να εξεταστεί καμία ημερομηνία επαναλειτουργίας έως ότου καθοριστεί με ορθότητα και ακρίβεια η πηγή της μόλυνσης και έως ότου εντοπιστεί με σαφήνεια και εξαλειφθεί», τόνισε ο υπουργός, την ώρα που η Lactalis ανακοίνωνε λίγο νωρίτερα την εφαρμογή μέτρων μερικής ανεργίας για 250 εργαζόμενους του εργοστασίου Lactalis της Κραόν.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως τις 4 Φεβρουαρίου βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αλλά μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Lactalis.

Συνολικά 35 βρέφη προσβλήθηκαν από σαλμονέλα στη Γαλλία μετά την κατανάλωση γάλακτος ή άλλου προϊόντος βρεφικής διατροφής που παρασκευάστηκε σε αυτό το εργοστάσιο.

Δεκαοκτώ από αυτά νοσηλεύτηκαν για σαλμονέλα. Όλα έχουν πάρει τώρα εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας. Μετά τη Leclerc την περασμένη Τρίτη, πολλοί άλλοι μεγάλοι διανομείς ανακοίνωσαν χθες ότι πούλησαν προϊόντα που προέρχονταν από τις παρτίδες που ανακλήθηκαν: 434 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος και προϊόντα με βάση τα δημητριακά από την Carrefour, 384 συσκευασίες γάλακτος από τη Systeme U και 52 από την Auchan.

Εξάλλου, σήμερα και ο όμιλος Casino ανακοίνωσε ότι πούλησε 352 συσκευασίες που αφορούσε η ανάκληση βρεφικού γάλακτος της Lactalis.

Το στέλεχος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Ζοφρουά Ντιντιέ ζήτησε σήμερα τη δημιουργία κοινοβουλευτικής διερευνητικής επιτροπής μετά την παραδοχή από τις μεγάλες αλυσίδες της πώλησης συσκευασιών που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα ράφια.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ