Σταμάτησαν τις χημειοθεραπείες στο Αττικό – Δεν έχουν λεφτά για φάρμακα!

Σάλο έχει προκαλέσει η απροειδοποίητη διακοπή των χημειοθεραπειών στο Αττικό νοσοκομείο χτες και σήμερα, με τους ασθενείς να ενημερώνονται τηλεφωνικά για την ακύρωση των ραντεβού και τη διοίκηση του νοσοκομείου να απαντά ότι «ξέμεινε» από φάρμακα, αφού τέλειωσαν οι σχετικές πιστώσεις και να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Υγείας.

Το θέμα ανέδειξαν με ανακοίνωση-καταγγελία οι Καλιαμπάκος Σωτήρης, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ΠΙΣ, Παπανικολάου Πάνος, ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και Ρίζος Μιχάλης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου, οι οποίοι τονίζουν ότι «από την Πέμπτη 19/9/2019, εντελώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, διακόπηκε όλο το πρόγραμμα χημειοθεραπειών στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο. Δεκάδες συμπολίτες μας, ειδοποιήθηκαν να μην προσέλθουν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, χωρίς να τους δίνεται καμιά εξήγηση ούτε κάποια ημερομηνιακή δέσμευση, για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες τους».

«Το να διακόπτεται το πρόγραμμα αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες. Το γεγονός αυτό (το οποίο έχει επαναληφτεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν) δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Δείχνει την ωμή πραγματικότητα μιας δημόσιας υγείας που θυσιάζεται στο βωμό των ‘ματωμένων πλεονασμάτων’, της ευρωμνημονιακής-δημοσιονομικής ασφυξίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας».

«Η επίσημη αιτιολόγηση από τη Διοίκηση του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα ΧΜΘ σκευασμάτων, διότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει – αποδεσμεύσει τα αντίστοιχα ποσά φαρμακευτικής δαπάνης».

«Κυβέρνηση, διοικήσεις, πρώην και νυν υπουργοί είναι όλοι υπεύθυνοι. Διατηρούν και αναπαράγουν την ασφυκτική μνημονιακή λιτότητα σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ. Από τα φάρμακα και τα νοσοκομειακά υλικά μέχρι τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα πάντα για τους επενδυτές, τίποτα για τους εργαζόμενους και το δημόσιο είναι το κυνικό δόγμα τους. Τέρμα τα λόγια. Όλοι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς, τα σωματεία και τα συλλογικά τους όργανα, πρέπει να απαντήσουν άμεσα και δυναμικά στο συνεχιζόμενο υγειονομικό έγκλημα. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι πολιτικαντισμού», καταλήγουν στην ανακοίνωση-καταγγελία.