Στοιχεία-Σοκ: 3.500 αυτοκτονίες κάθε χρόνο στην Ελλάδα! – Μέχρι το 2010 δεν ξεπερνούσαν τις 550

Σοκάρουν οι αριθμοί αυτοκτονιών στην Ελλάδα των μνημονίων. Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, τα χρόνια της κρίσης οι αυτοκτονίες ξεπερνούν τις 3.500 το χρόνο, όταν πριν το 2010 δεν ξεπερνούσαν τις 500.

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ σε έρευνά της, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες (δείτε εδώ), αναδεικνύουν περίτρανα τις τρομακτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, «με βάση στοιχεία Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι πάνω από 3.500 κατ’ έτος στη χώρα μας, όταν πριν την κρίση το έτος 2010 δεν υπερέβαιναν τους 500».

Στην έρευνα τονίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία που παρατίθενται από τις αρχές, ΕΛΣΤΑΤ, Ελληνική Αστυνομία κ.λπ., δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι σημαντικά μεγαλύτερος από την επίσημη καταγραφή», αφού «δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος καταγραφής των αυτοκτονιών».

Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία που αποδεικνύουν την ελλειπή καταγραφή των αυτοκτονιών, αλλά και τις αιτίες που αυτή συμβαίνει: «Με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι αυτοκτονίες στα χρόνια των μνημονίων χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν. Το έτος 2010 ήταν 377, το 2013 613, το έτος 2016 650. Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ δίνουν διπλάσιο αριθμό αυτόχειρων κατ’ έτος από όσους δίνει η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αριθμός των αυτόχειρων είναι υποτιμημένος. Στα πιστοποιητικά θανάτου (διοικητικό έγγραφο) στις ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν αναγράφονται οι εξωτερικές αιτίες θανάτου ή δεν μπορούν να ανιχνευθούν.

Οι συγγενείς πιέζουν να μην αναγράφεται ως αιτία θανάτου η αυτοκτονία για λόγους κοινωνικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς. Το στίγμα ειδικά σε μικρές κοινωνίες είναι μεγάλο. Η θρησκεία αρνείται να κηδέψει τους αυτόχειρες. Επίσης δεν δηλώνονται για να λάβουν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρίες, σε περίπτωση που διαθέτουν ασφάλεια ζωής. Σε αυτόχειρες δεν δίδονται αποζημιώσεις από ασφάλεια ζωής», επισημαίνεται στην έρευνα.

Είναι ενδεικτικό ότι «η ΕΛΣΤΑΤ δίνει πάνω από 20.000 θανάτους κατ’ έτος από αδιευκρίνιστη αιτία ή άλλη αιτία, χωρίς να περιγράφεται η ακριβής αιτία θανάτου. Παραδείγματα: θάνατος από πνιγμό, από πτώση, από τροχαίο, ατύχημα κ.λπ. Ακόμη και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όμως, δείχνουν διπλασιασμό των αυτοκτονιών στα χρόνια των Μνημονίων. Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς και κατά τα έτη διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Η ραγδαία αύξηση οφείλεται σε κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά προβλήματα που δημιούργησαν τα μνημόνια, καθώς επίσης και η απουσία ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και κοινωνικής προστασίας».

Έτσι η έρευνα καταλήγει να επικαλείται στοιχεία Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, από τα οποία προκύπτει ότι «ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι πάνω από 3.500 κατ’ έτος στη χώρα μας όταν πριν την κρίση το έτος 2010 δεν υπερέβαιναν τους 500. Η τάση είναι αυξητική χρόνο με το χρόνο».