Σύμβαση για την προμήθεια εξοπλισμού των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας υπέγραψαν Κουβέλης και Δούρου

Προγραμματική σύμβαση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αττικής, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, υπόγραψαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου.

Πρόκειται για ζωτικής σημασίας εξοπλισμό για την υγειονομική κάλυψη των πολιτών της Αττικής μέσω της συνδρομής που παράσχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ειδικότερα το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και το 417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).

Στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής η περιφερειάρχης Αττικής εξήγγειλε την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού ύψους 8,57 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση καταστροφών, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου «Ξενοκράτης». Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει περαιτέρω το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους φορείς του, προς όφελος των πολιτών της Αττικής και των περιουσιών τους, ενώ τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκτούν σύγχρονο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις ανάγκες τους όπως αυτές ιεραρχήθηκαν από τις Διευθύνσεις των τριών Γενικών Επιτελείων (ΓΕΝ, ΓΕΣ, ΓΕΑ).

Όπως τόνισε ο Φ. Κουβέλης «η σύμβαση αποτελεί το επιστέγασμα του πλαισίου πρωτοβουλιών και δράσεων που αναλήφθηκαν από το Φεβρουάριο του 2017 με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητας ανάμεσα στους δύο φορείς – το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Περιφέρεια Αττικής – μέσα από την αποφυγή των επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων τους». Παρατήρησε, δε, ότι «λόγοι δημοσιονομικής πολιτικής οδήγησαν στην αναπροσαρμογή σκέψεων, ώστε να είναι δυνατή η διαφύλαξη της παροχής υπηρεσιών υγείας προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με λιγότερους πόρους αλλά με καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι διαθέσιμοι πόροι ήταν πολύ περισσότεροι». Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας τα στρατιωτικά νοσοκομεία ενισχύονται με τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, είπε και διευκρίνισε ότι στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται ψηφιακός μαστογράφος, ψηφιακός αγγειογράφος κ.ά. «Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί την αρχή μιας υποδειγματικής συνεργασίας» κατέληξε ο αν. υπουργός.

Από την πλευρά της, η κ. Δούρου παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια δεν είναι μια αποσπασματική ενέργεια, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 40 εκατομμύρια ευρώ τα νοσοκομεία της Αττικής. Σημείωσε: «Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια, θέλαμε να βάλουμε ένα λιθαράκι αντιμετωπίζοντας στη βάση αρχών χρόνιες παθογένειες». Η κ. Δούρου ευχαρίστησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για τη συμβολή του στην κοινή προσπάθεια.

Την κ. Δούρου συνόδευε ο προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρης Δρόσης. Παρόντες ήταν επίσης οι: αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ειδική γραμματέας ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Ιωάννης Παξιβανάκης, υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (ι) Συμεών-Χαράλαμπος Ψιμούλης, γενικός δ/ντής ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ υποστράτηγος (ο) Ζαχαρίας Πρασάκης, ΓΕΕΘΑ/ επιτελάρχης αντιπτέραρχος (ι) Νικόλαος-Δημήτριος Χριστόπουλος, ΓΕΕΘΑ/ Διεύθυνση Υγειονομικού υποπτέραρχος (υι) Γεώργιος Τολούμης, ΓΕΣ/ Διεύθυνση Υγειονομικού υποστράτηγος (υι) Παναγιώτης Κοτιλέας, Γεν. Διεύθυνση Υγειονομικού υποναύαρχος (υι) Αναστάσιος Σπανός, ΓΕΑ/ Διεύθυνση Υγειονομικού ταξίαρχος (υι) Δημήτριος Χατζηγεωργίου, δ/ντης 401 ΓΣΝΑ υποστράτηγος (υι) Παναγιώτης Τάκος, δ/κτής ΝΝΑ αρχιπλοίαρχος (υι) Βασίλειος Γκούμας ΠΝ, δ/ντής 417 ΝΙΜΤΣ ταξίαρχος (υι) Γεώργιος Γιαννάκος, δ/κτής 251 ΓΝΑ ταξίαρχος (υι) Αντώνιος Κοτσιράκης, δ/ντής στρατιωτικού γραφείου ΑΝΥΕΘΑ πλοίαρχος Ιωάννης Καρατζάς ΠΝ, πλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ, δ/ντής πολιτικού γραφείου ΑΝΥΕΘΑ Ιωάννης Γάτης.
Επίσης παρευρέθηκαν επιτελείς του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ